Waarom leren wij niet veel meer van hoe er in het leger wordt leidinggegeven? Tijdens de Leiderschapparade op Nyenrode juni jl. sprak generaal Peter van Uhm over leiding geven binnen een veranderende context. Eigenlijk heb ik niet veel met militairen, maar na zijn verhaal was ik ineens hartstikke trots op ons leger….
Het grootste deel van de rekruten dat zich aanmeldt heeft zijn middelbare school niet afgemaakt, is niet gewend zorgvuldig met spullen om te gaan en als ze iets kwijt zijn dan ‘lenen’ ze het even van een vriend. Als voor het appèl Bart niet zo snel zijn petje kan vinden, dan pakt hij die gewoon even van zijn buurman. Probleem opgelost. Totdat de leiding er lucht van krijgt en hier direct de confrontatie over zoekt. Niet om te laten zien wie er de baas is, noch om kadaverdiscip...
Vooral het bewust bezig zijn met de sturing en dus ook manipulatie (want dat is een mooi woord met vaak een negatieve lading terwijl het niets anders is dan bewust beïnvloeden) van je personeel maakt het verschil. wanneer ik thuis kom en mijn kinderen zie, constateer ik wel eens gedrag dat me niet gerust maakt. Op zo'n moment probeer ik ook bewust te reageren om het beoogde effect te verkrijgen. Dat is leidinggeven, constant sturen om beoogde effecten te halen en ja, dat doen we bij Defensie in goed overleg waarna iedereen zich achter het genomen besluit stelt en de focus op het resultaat durft te richten omdat we in de voorbereiding al heel erg mensgericht bezig zijn geweest. Leuk te merken dat dit in het bedrijfsleven nog niet vanzelfsprekend is. Is er dan toch nog werk voor ons wanneer we overbodig worden?
Fijn weekend en geniet!
Rien.