Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Voor mijn college (practicum ondernemerbeleid)gebruik
in het produkt Topshare van de
Vanenburg groep (www.topshare.nl).
Het is een pilot voor de huidige
collegcyclus
Wij bouwen de elektronische leeromgeving KOEPEL en zijn erg benieuwd naar de mening van deskundige.
Kent u KOEPEL?
Markten: Edu en Healthcare.
gr Marten Renkema
Maar ook wij worstelen nog met name met een te lage deelname in deze beginfase. Veel mensen erkennen nog niet de meerwaarde van een elo in vergelijk met e-mail, die ikzelf te beperkt vind.
Als student, gebruiker, vind ik het een ideaal middel. Het leermateriaal is altijd terug te traceren; het bespaart op papierenstapels en je hoeft je niet altijd druk te maken om colleges te volgen.
Als Teacher-Assistant ervaar ik hetzelfde gemak. Het is erg gebruikersvriendelijk. Alles wijst voorzich. Het maken en plaatsen van toetsen in Blackboard en een beschikbaarheidsdatum erbij plaatsen. Het heeft veel mogelijkheden en weinig beperkingen.
De grootste beperking van Blackboard, ben ook van mening voor andere ELO ook, is/zijn de docenten zelf. Tot mijn verbazing heb ik moeten waarnemen dat een groot deel van de docenten, ondanks hun kennis van hun vak, niet met de tijd meegaan en gebruik maken van de nieuwste mogelijkheden. Als excuus geven ze aan, dat ze het te druk hebben, terwijl in werkelijkheid ze computervrees hebben of computeranalfabeet zijn. Vooral dat eerste vind ik de grootste beperking voor het gebruik van een ELO.
Maar dit is niet direct een probleem van de aanbieders van ELO, maar is wel een aandachtspunt.
Acadoo werkt middels een internetportaal, waar medewerkers zich op basis van competenties kunnen toetsen, een advies kunnen ontvangen, een opleidingspad kunnen opstellen en opleidingen bestellen. Je kunt dus overal waar je toegang tot internet hebt je opleiding volgen. Managers krijgen inzicht in de individuele wensen van hun medewerker, krijgen grip op bestellingen en bovendien een volledig en diepgaand inzicht in de overall competenties van de organisatie. Met het portaal richt Acadoo zich zowel op HR-managers als op ICT'ers binnen de sectoren financiële dienstverlening, ICT, Telecom en Overheid.
Kijk voor meer informatie even op www.acadoo.nl
Heeft iemand hier ervaringen mee??