De vernieuwingskracht van opvolgende generaties

Columns

Een raadsel
In veel organisaties knallen jonge professionals met een gezonde vernieuwingsdrive tegen cultuurmuren. Ze raken gedesoriënteerd, verliezen werkplezier en werklust. Ze geven zich over aan werkwijzen die ze eigenlijk verouderd vinden. Het is een raadsel waarom we zo doen! Iedereen heeft er last van. Nieuwe generaties zijn bestemd om bedrijfsculturen te vernieuwen. Ervaren managers klagen dat hun frisse talenten in de cultuur verdwijnen. Oudere collega’s vinden het aanpassen maar laf. Eerlijk zeggen waar het op staat wordt veel hoger gewaardeerd. Mits met respect, dat wel.
We remmen onbewust en ongewild vernieuwingsprocessen waarvan je op je klompen aanvoelt dat ze nodig zijn.
De vernieuwingsdrive van de jongste generatie
Met twintig uitgebluste jonge ingenieurs verkende ik wat er...



Koen Krikke
Hallo Aart,

Een leuk raadsel schreef je! Graag denk ik even met je mee.

De crisis en veranderen: Als je voelt dat je omgeving verandert (verslechtert), dan leidt dat snel tot het zoeken van houvast. Extra aandacht dus voor wat zich bewezen heeft. Tegelijkertijd is het juist dan noodzakelijk om de werkwijze aan te passen.... Een mooi dilemma!

Een vruchtbare weg is die waarin de dialoog tussen de ervaren senioren en de jonge vernieuwers op gang komt. Dat vraagt het goed aansluiten bij elkaar, en het goed inleven in wat er al is in de organisatie. Dat seniors 'ruimte geven' is dus niet genoeg. De junioren vragen om 'directe feedback over waar ze goed in zijn, en steun'. (aardig dat ze volgens het citaat niet feedback vragen op punten waar ze niet goed in zijn...).
In een dialoog kunnen de inzichten bij elkaar komen. Kan vastgesteld waorden wat het nuttig is in het bestaande, en wat zinvolle veranderingen zijn. Een open dialoog tussen de ervaring (senioren) en de vernieuwers (de junioren) dus. Het grote voordeel is dat de verandering zo menselijker verloopt. De gedachten erover nestellen zich bij de betrokkenen. Er worden voorzichtig kleine stapjes gemaakt. En al doende krijgt zo de verandering gestalte!

Groet,
Koen Krikke

Meer over Diversiteit in organisaties