Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Na het lezen heb ik echter een vraag: ´Dat je de schuld aan anderen kunt geven als je ongelukkig bent.´....is dat nu ook egoisme?
vr grt, Telina
Een anekdote uit een werksituatie: iemand is boos omdat een collega een promotie heeft gekregen en hij niet. Hij vindt dat hij minstens zo goed presteert als de gepromoveerde. Op de vraag "wat maakt dat je collega wel een promotie krijgt en jij niet?", is het antwoord: "nou, die zorgt wel dat iedereen weet hoe goed ie is. Ik ken weining mensen die zo'n 'gorillagedrag' vertonen als hij, alsmaar op zijn borst rammen, zie eens hoe goed ik ben ... zo zit ik helemaal niet in elkaar". Op de vraag "wie is het meest arrogant, hij/zij die zijn/haar baas en omgeving laat weten waar hij/zij goed in is of hij/zij die vindt dat baas en omgeving alle moeite moeten doen om er achter te komen waar hij/zij goed in is?" blijft het even stil ... "zo heb ik het nog nooit bekeken ...," volgt wat beschroomd.
Voor meer inspiratie voor "gezond egoïsme" is de inaugurele rede van Nelson Mandela geschikt:
Our deepest fear is not that we are inadequate.
Our deepest fear is that we are powerfull beyond measure.
It is our light, not our darknes, that frightens us.
We ask ourselves, who am I to be briljant, gorgeous, talented, fabulous?
Actually, who are you not to be? You are a child of God.
Your playing small doesn't serve the world.
There's nothing enlightened about shrinking so, that other people won't feel insecure around you.
We are meant to shine, as children do.
We were born to manifest the glory of God that is within us.
It's not just in some of us; it is in everyone.
And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.
As we are liberated from our fear, our presence automatically liberates others.
Ik wens iedereen een "gezond egoïsme" toe,
Wilbert de Kroon
Diemen & Van Gestel
Het knapste is echter om het bij jezelf te houden.
Natuurlijk is het goed om goed voor jezelf te zorgen. Maar wat misschien nog veel belangrijker is, is anderen vrijlaten in hun keuzes.
Dus je egoïsme moet ook slaan op je beslissingen en oordelen. Je moet zo egoïstisch zijn, dat je alleen jezelf wilt beoordelen.
En dat alles vanuit de eenvoudige reden, dat als iemand geleerd heeft om altruïstisch te zijn, om zich te richten op anderen, dan zal iemand tijd nodig hebben om egoïstisch te worden.
Je kunt alleen van anderen verwachten wat ze kunnen en hebben geleerd. Als je meer van anderen verwacht dan ze kunnen, dan ben je egocentrisch. Dus egoïstisch zijn is nog behoorlijk moeilijk, als je wilt voorkomen dat het egocentrisch wordt.
Maar het zou goed zijn, als meer mensen egoïstisch zouden zijn, ipv egocentrisch/altruïstisch.
In feite bestaat zuiver altruïsme ook niet, ieder heeft zijn of haar motieven om iets te willen en die worden altijd gevormd vanuit een egoïstische grondslag.
Want hoe je het ook went of keert: als je het fijn vindt om anderen te helpen, dan doe je dat omdat je je daarbij goed voelt, het gevoel is altijd van jezelf, je kunt niet voor een ander voelen.
Een vrouw besluit ook geen kinderen te nemen omdat zij vindt dat een nieuwe telg ook een plaatsje op deze wereld heeft verdiend. Sterker nog: als je zo gaat redeneren dan kan je je beter laten steriliseren, zo mooi is die wereld nu ook weer niet. Alle redenen die je kunt bedenken zoals voortplanting, naam in stand houden of domweg gewoon van kinderen houden, alles is gevoeld vanuit jezelf.
De andere kant van de zaak is ook dat als je handelt vanuit egoïsme, je niet overgeleverd bent aan de willekeur of grillen van een ander. Je neemt volledige verantwoordelijkheid en hebt daardoor ook meer grip erop. Ik las ooit dat afhankelijkheid en nodig gevonden zijn het slechtst is wat je in een relatie kunt hebben. Er is toch niets mooiers dan dat je een relatie hebt uit pure vrijwilligheid en niet omdat de ander je nodig heeft? Want daarmee legt die in feite een last op je schouders en aan de andere kant geeft hij zijn zelfbeschikking uit handen.
Maar goed, we blijven mensen en op papier en in gedachten kun je dingen heel eenvoudig bedenken, maar er is nog altijd de realiteit en we hebben allemaal te maken met onzekerheden, op welk vlak dan ook, die ons doen twijfelen en wikken en wegen.