Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
De venture capitalists die V&D kochten, hebben na de aankoop het onroerende verkocht tegen een prijs die hoger lag dan wat men voor de vennootschap inc. inroerendgoed had betaald. Dat was de eerste winstklapper en V&D stond voor € 00.00 op de balans.
Vervolgens werden er veel schulden gemaakt en tegelijkertijd stroomden er dividenden naar de aandeelhouders toe.
Het vele geld werd echter niet geïnvesteerd in een nieuwe formule. V&D is een oubollige detaillist waar voor de consumenten echt niets te beleven valt. Winkelen is voor een belangrijk deel een emotionele ervaring. Een ervaring die V&D niet meer bood en nog steeds niet biedt.
Bol.com, Cool blue, Zalando, en andere internet retailers laten prima groeicijfers zien die ver boven de het gemiddelde van de traditionele detaillisten uitstijgen. Ook bedrijven als Action en Ikea doen het uitstekend. Deze bedrijven hebben goed aangevoeld wat de consument vandaag wil. V&D heeft de boot totaal gemist. Een desastreuze misser van de directie en de aandeelhouders.
De onroerend goed eigenaren moeten grote offers brengen. Van het personeel wordt verwacht dat zij loonoffers brengen, maar hebben wij al gehoord wat daar tegenover staat? Als de zaak weer op poten staan en winst maakt, gaat dan een deel van de winst naar de onroerend goed eigenaren en naar het personeel? Krijgen zij aandelen als compensatie voor de offers die zij brengen?
Wat gebeurt er met V&D als er loonoffers gebracht worden en er een regeling getroffen wordt voor de huurpenningen en er wordt niet fors geïnvesteerd in de verouderde formule? Het is waarschijnlijk dat V&D dan alsnog onder gaat. Personeel en onroerend goed eigenaren betalen het gelag en de aandeelhouders ontspringen de dans; die hebben hun geld allang veilig gesteld.
Loonoffers afdwingen en een moratorium voor de huurpenningen eisen en daar niets tegenover stellen lijkt niet de oplossing te zijn die V&D kan redden.
Gaat dit allemaal helpen om dit Nederlandse merk niet te laten aansluiten in de lange rij van sluitingen, doorstarten etc?
Wie het weet mag het zeggen, het mooie van dat antwoord zal ook een direct antwoord op de vraag/opmerking van Michel zijn.......
Dit is een duidelijke piraten-actie van onverantwoordelijke sujetten.
V&D Missie:
V&D werkt momenteel hard om van elke dag een bijzondere dag te maken.
Mijns inziens verdient de hele top stokslagen als dit het enige is dat ze kunnen verzinnen.
Jos Steynebrugh