Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
“ U heeft geluk, meneer”, zegt de baliemedewerker. Oh, ???. “Ja, ’s middags moet u eerst een afspraak maken, maar het kan nog nèt”. Hij wijst me de weg in het volledig geautomatiseerde lokettenstelsel met een computergestuurd routing systeem. Achterin ergens is het loket waar ik me moet melden. Plotseling schrik ik me het klamme zweet: ik staar in een ruimte met vér onder mij Zoetermeer, gezien vanuit de lucht. Langzaam dringt tot me door dat ik over een glazen vloer loop, waaronder een metersgrote luchtfoto een halve meter onder de vloer is gemonteerd. De baliemedewerkster kan haar lachen niet onderdrukken. “U bent nummer 23 vandaag, grapje van de architect” zegt ze.
OK, ik leg uit wat ik nodig heb: copietje. “Daar moet u wel een afpraak voor maken maken” zegt ze. Hoezo? “Nou, dat moet uit het archief komen” legt ze geduldig uit. “Zo, zo, en waar ÌS dat archief dan wel niet helemaal?”, vraag ik. Ze knikt naar onder. “Dat zit hieronder in de kelder” zegt ze met duidelijke pretlichtjes in haar ogen. Dat zal toch niet wáár zijn: 2 dagen om een dossier 4 meter omhoog te brengen? Ja meneer, wel degelijk.
Kijk, zó heb je geen retentiemanager nodig. Goed geregeld he?
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent
www.changeenhancement.nl
Termen als Quality, Retention, Marketeer, Process, ERP, CRM, SC, PL, Product, Division, Project, Program, Crisis Manager en nog vele andere benamingen zijn in onze huidige organisaties haast niet meer weg te denken. Daar komt dan ook nog eens bij dat elke manager natuurlijk ook nog eens een mooi managerssalaris wil ontvangen. Want hij/zij managet heel wat af.
De vraag blijft natuurlijk of wij als maatschappij en wij als klant al deze ‘managers’ daadwerkelijk nodig hebben???
Zelf ben ik van menig dat dit eigenlijk overbodig is. Ik ben het dan ook met de pa hier boven eens, kwakzalverij. Eigenlijk wil ik hier nog een term voor plaatsen, namelijk ‘pure’, pure kwakzalverij. Neem het voorbeeld van het bezoeken van een winkel. Als je naar de winkel gaat wil je niet geconfronteerd worden met al dit soort managers. Immers hoe meer van dit soort mensen je tegen komt des te hoger wordt de prijs die je voor het product dat je zoekt moet betalen. Kennelijk is men tegenwoordig niet meer in staat om een goed en degelijk product aan zijn klanten aan te bieden.
Dit is toch jammer, of niet soms?
Joh, die consument zijn ze bij Telecom al lang kwijt. Ze zoeken zich rot. Wie is het, wat is het en vergapen zich aan de wekelijkse diarree van getallen waar, volgens de bureaus die hier vet van worden marktaandelen en consumenten trends op de voet worden gevolgd. Of dat echt helpt weten weinigen, maar het is goeie business.
Zegt de COO tegen de salesmanager: "Ons aandeel is de afgelopen week met 1 procent gedaald. Zet je mensen eens aan het werk!"Zegt de Salesmanager tegen de accountmanagers: "Ons marktaandeel daalt aanzienlijk, wat doen jullie eigenlijk de hele dag? Ik wil meer leads, meer bezoeken, meer business."
Zeggen de accountmanagers: "Wij willen wel, maar die nieuwe retentiemanager wacht nog op actie van de trade marketeers, propositie marketeers, channel marketeers, base marketeers en loyalty marketeers. En ja, wij hebben dus geen goede data, geen deugdelijke tools."
Samenwerken? Wat is dat? Is dat net zoiets als een consument?
Hartelijke groet
Marie-José Jamin
Gek van MarCom & Branding Strategie Manager