Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Het boek Teams door het vuur geeft een vertaling van deze principes naar het bedrijfsleven.
Er is altijd een excuus om niet te evalueren. Er is nooit een excuus voor een gesneuvelde maat die gered had kunnen worden door een After Action Review.
Projecten in een private of publieke organisatie zijn geen (letterlijke) zaak van leven en dood. De vergelijking die je maakt met de krijgsmacht is een soortgelijke vergelijking als die topsport met het bedrijfsleven. Niet alle metaforen of vergelijkingen die in management thema's worden toegepast zijn zonder meer bruikbaar.
@ J.A. Man.
Ik denk dat evaluaties altijd zinvol zijn voor de personen die eraan meedoen. De kijk van anderen op wat ze vinden van een project (proces en resultaat) levert voor mij regelmatig verassende inzichten op die ik goed kan gebruiken in een volgende project.
Vriendelijke groet,
Leon Dohmen
Daarnaast lijkt het artikel meer gericht op de Opdrachtgever van een project.
Dat laatste is een goede zaak. Goed Opdrachtgeverschap is aantoonbaar één van de grootste succesfactoren - en dús faalfactoren - van projecten.
Daarnaast is een goede business risk analyse, een sluitende business case, complete requirements en het nalezen van Lessons Learned uit eerdere projecten essentieel.
Elke Opdrachtgever zal stellen dat zijn of haar project uniek is. Maar uit de Lessons Learned zou zomaar kunnen blijken dat wat de Opdrachtgever voor ogen staat al eerder geprobeerd is, en mislukt.
Het niet starten of anders inrichten van zo'n project zou daardoor zomaar miljoenen kunnen besparen.
Dat staat toch een stuk beter in de media.
Een goede evaluatie heeft niet alleen een eindrapport (met een feitenverzamelen en oordeel) tot doel, maar ook een stevig gesprek over het procesverloop van het project. Mijn ervaring is dat publieke opdrachtgevers in toenemende mate deze kritische gesprekken tijdens een projectevaluatie waarderen. Zolang het doel is om werkelijk te leren van het project in plaats van een (ongericht) oordeel over werkprocessen uit te spreken, blijft een evaluatie van onschatbare waarde. En dan is een rapport als eindproduct ook niet langer vanzelfsprekend, maar zijn andere methoden opeens voorhanden.
Tenslotte kan men het ook omdraaien: een project niet evalueren is eigenlijk een doodzonde: hoe weet de opdrachtgever dan welke projectresultaten - en nog belangrijker: welke projecteffecten - hij heeft gerealiseerd?
--- http://www.scrum.org/storage/scrumguides --- pagina 12
Sprint Retrospective (team evaluatie)
De Sprint Retrospective is een kans voor het Scrum Team om zichzelf te inspecteren en een plan te maken om zichzelf gedurende de komende Sprint te verbeteren.
De Sprint Retrospective vindt plaats na de Sprint Review en vóór de volgende Sprint Planningsbijeenkomst. Dit is een drie-uur-timebox bijeenkomst voor Sprints van één maand. Proportioneel minder tijd wordt gepland voor kortere sprints.
Het doel van de Sprint Retrospective is om:
- Te inspecteren hoe de laatste Sprint is gegaan met betrekking tot mensen, relaties, processen en tools;
- Dingen die goed gingen en potentiële verbeteringen te identificeren en te ordenen; en,
- Een plan te creëren om verbeteringen op de manier waarop het Scrum Team zijn werk doet te implementeren.
--- ---
veel succes met evalueren.
When mixing methodologies, it should be kept in mind that Agile methods cannot be mixed with Waterfall or traditional methods. Waterfall methodologies are most useful on linear projects that do not have any unpredictability, whereas Agile projects are typically unpredictable and are subject to constant change.
http://scrumstudy.com/blog/?p=233