Transparantie demystificeert leiderschap

Columns

Rond leiderschap hangt een mythe. De mythe dat als je een goede leider hebt, het wel goed zal komen. Deze mythe wordt door extreme hoge bonussen instant gehouden en zelfs versterkt. Onlangs kreeg Booking.com veel kritiek toen 28 miljoen aan bonussen werden uitgekeerd aan haar topbestuurders ondanks de 100 miljoen staatssteun die ze hadden gekregen. Vooral beursgenoteerde organisaties hebben baat bij de mythe van leiderschap. Want het aanstellen van een “goede” leider doet de aandelen stijgen. Hetzelfde fenomeen zien we terug bij aanstellen van een nieuwe voetbaltrainer.

Na een aantal verloren wedstrijden hoor je al snel de roep om de trainer te vervangen. 

811 fulltime communicatiespecialisten

Politiek Den Haag doet vrolijk mee om de mythe van goed leiderschap in stand te houden. In...

Marcel Reijnen
Lid sinds 2019
Je conclusie is volgens mij niet de enige mogelijke. Het kan ook zijn dat meer transparantie leidt tot meer competente politici, omdat incompetente politici niet meer zo makkelijk met hun incompetentie weg komen.
Voor de duidelijkheid, dilemma's en onzekerheden zullen er in besluitvorming altijd zijn. Een competente politicus is hier m.i. transparant over.
Sybren van der Schaar
Auteur
Helemaal mee eens Marcel. Dat is een mooi toevoeging. Het is ook afhankelijk van de staat van bewustzijn van de burger of het vertrouwen in politici toeneemt door transparantie. Zelf bewuste burgers, die hun eigen keuzes maken krijgen meer vertrouwen in politici die transparant zijn. Burgers die liever blindelings politici volgen krijgen minder vertrouwen in politici die transparant zijn. Want dat is voor hun verwarrend. Ze hebben liever duidelijkheid dan waarheid.

Nu de maatschappij beweegt naar steeds bewustere burgers zal transparantie in de toekomst de norm zijn. Want de bewustere burger gaat meer voor de waarheid dan voor duidelijkheid.

Meer over Leidinggeven