Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Wat de 'goegemeente' nu aan het doen is, dat is het realiseren van een drift ('het moet & het zal'), dat werkt niet. Zelfs niet om Vrouwen in de Top van het bedrijfsleven te krijgen; hoe zin- en waardevol ook.
Zoals je stelt: de aandacht voor dit onderwerp slaat door, wordt beladen.
Zo deden vrijdag jl. Neelie Kroes en Heleen Mees, toch niet de minsten, in Het FD 'ook een duit in dit zakje' met hun optiek 'Dwing Vrouwen aan de Top af!'
Titel en inhoud van de optiek doen helaas meer kwaad dan goed voor 'deze, toch niet onbelangrijke, zaak'. (nb; mijn reactie op hun optiek vind je op partnersite ManPro: http://www.managementpro.nl/strategie-bestuur/quote-me-women-on-top/ )
Als we 'Vrouwen aan de Top' de kans van ontwikkeling geven, en talentvolle vrouwen hun commitment er aan, komt het allemaal goed. Dat vertrouwen heb ik.
Onderzoek ("blinde" selectie procedures) wijst dat ook uit.
Hoe dat komt ? Overlevingsdrang, aardig gevonden willen worden door mannen, bewust of onbewust.
Dit artikel is daar een mooi voorbeeld van.
De schrijfster is een vrouw (althans, ik neem aan dat Ana een vrouw is).
En ze schrijft:
" En nu moet een vrouw plotseling verstand van leiderschap hebben, snelle beslissingen kunnen nemen die het lot van duizenden mensen bepaalt, ferm zijn, niet mannelijk maar toch hard, carrière maken en macht ambiëren. Over de cultuurschok gesproken"
Hoezo dan ? Willen we dan gewoon meer van hetzelfde, zo'n mannelijk "top talent" maar dan met een vrouwelijke buitenkant ? Om esthetische of sexuele redenen, of gewoon, omdat we wat ánders willen?
Moet je dan als vrouw aan de top eigenlijk gewoon een soort man zijn ? Moet je - bijvoorbeeld - erg van macht houden om leiding te kunnen geven ? Het "lekker vinden" om de baas te zijn over het lot van duizende mensen ?
Of ....mag je ook verantwoordelijk willen zijn, en de macht - als een last - op de koop toenemen ? Mag je afrekenbaar, betrokken, aanspreekbaar willen zijn op het eindresultaat van je handelen ? Zou je dan niet ook leiderschap kunnen tonen, snelle beslissingen kunnen nemen, enzovoorts ? Vrouwen - én mannen ?
Het lijkt me dat we vrouwen aan de top willen, omdat we vroúwen willen. Niet uit aardigheid tegenover die vrouwen, maar omdat dat voor het werk beter is.
En dat is niet zo vreemd.
Met meer vrouwen erbij ontstaat er - hopelijk - een andere cultuur, een ethische omslag eigenlijk.
Want met graaien en schoppen alleen is het maar armoedig aan de top in overheid en bedrijfsleven
En een beetje stimuleren kan helemaal geen kwaad, vanzelf gaat het niet.
Zouden trouwens al die bedrijven die zo dolgraag vrouwen
in dienst willen nemen zich niet kunnen voorzien van een herkenbaarheidsteken, een vignet ? Dan kunnen de vrouwen ze tenminste vinden ....
Als bedrijven willen dat meer vrouwen in topposities komen moeten er meer parttime functies worden gecreeërd voor hoger opgeleide vrouwen. Een aantal van de hoogopgeleide vrouwen haakt namelijk af door het minimale aantal dagen (vaak minimaal 3 of 4) dat gesteld wordt als zij van zwangerschapsverlof terugkeren. Of, bij minder dagen, een functie onder het niveau vervullen.
Dit zorgt ervoor dat een deel van de vrouwen stopt of ambities lager legt terwijl door een beter omgaan met deze problematiek het bedrijf zijn vrouwelijke medewerk(st)ers kan behouden ook in de toekomst. En reken maar dat ze, als de kinderen eenmaal groter worden, weer hun eigen ambities gaan vervullen.
Waarom dan niet in een beperkte periode van ongeveer 5 jaar met beperkte aanpassingen zorgen dat deze vrouwen zichzelf kunnen blijven ontwikkelen. Dit kan door het creeeren van parttime functies ook voor hoger opgeleiden (invulling door bijvoorbeeld projectmatige activiteiten) of door taken goed op te delen en kijken wat haalbaar is. Door meer thuiswerk mogelijk te maken (zeker met de tijd die met files gemoeid is) neemt de productiviteit ook toe. En door afspraken te maken over concreet te bereiken resultaten is de medewerkster misschien nog wel effectiever.