Er zijn in Nederland honderdduizenden medewerkers die dagelijks of wekelijks hun uren registeren. Het tijdschrijven loopt bij veel bedrijven en overheden niet altijd even lekker. Het is nuttig om het bestaande urenschrijfsysteem jaarlijks te evalueren. Het probleem zit nooit in de tooling, die is namelijk ontwikkeld voor professional service firms. Die systemen maken geen fouten. Het gaat mis in de manier hoe urencodes en uurtarieven worden gebruikt door medewerkers, en wat er door managers mee wordt gedaan.
Slimme cfo
De toenmalige cfo van Rijkswaterstaat was een slimme vent. Bij de uitvoeringsorganisatie werkten enkele jaren geleden zo’n 10.000 personen. Die schreven dagelijks uren, en die uren werden van het ene district naar het andere doorbelast. Of aan interne projecten geschreven. V...
Uren zeggen weinig over de productiviteit van iemand en daar gaat het vaak immers om.
Je kan uiteraard af en toe testen hoeveel middelen en tijd je voor bepaalde diensten/producten kwijt bent om een kostenindicatie te maken/verkoopprijs te ontwikkelen.
Daarna is het de ondernemer en vakman/vrouw die efficiënter werkt en daardoor meer geld overhoudt voor henzelf of de organisaties.
Ik zou daarom willen stellen, schrijf nooit tenzij. Het is een van de vele zinloze activiteiten in een organisatie naast evaluaties over tijdschrijven;)