Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Regelgeving heeft zelden het doel van doelmatigheid voor ogen, maar omvat eerder een langzaam uitdijend stelsel van risicomijdende gedragsregels.
Uitgebreid onderzoek naar de snelste vorm van in- en uitstappen bij vliegtuigen: rendum & zelfsturend
Snelste vorm van verkeersverwerking: rendum zelfdenkend rotonde
Snelste vorm van anything is in 90% van de gevallen : rendum zolang er gecontroleerde beheersing is van het systeem (bij paniek valt het stil)
Snelste vorm van logisteke fabriekorganisatie, de helft minder mensen (lean) en de helft minder regels en wel zelfsturend denken
De toename van de filedruk (frequentie & lengte km) is NIET evenredig aan de toename van de filetijd, die is minder snel gestegen door het adaptief vermogen van leren filerijden.
Vanuit een toekomst gerichte visie is echter het durven loslaten van regels een onmogelijke opgaaf als we dat willen overlaten aan een ambtelijk systeem dat van nature beheerst wordt door mensen die risicomijdend zijn en die hun brood verdienen met het verzinnen van regels.
Kortom 1: de term paradox suggereert een tegenstrijdigheid die er niet is. Elke regel die niet uit is op doelmatigheid, verstopt het zelfdenkend mechanisme/organisme van de samenleving.
Kortom 2: Elke extra regel aan elk systeem zou alleen mogen worden toegelaten onder de conditie dat twee andere regels worden geschrapt. Ofwel het systeem moet zelfschonend worden
Kortom 3 : Een toekomstige samenleving moet een ander mentaal beeld (beleifconstruct) van risicobeheersing ontwikkelen. De Cairo (en in mijn identieke beleving in libanon) mentaliteit dat een verkerslicht alleen iets moet regelen als er iets te regelen valt is juist véél beter. Wij staan als idiote Nederlanders midden in de nacht stil voor een rood stoplicht terwijl er geen kip op de weg is. Wie houdt wie voor gek.
Het is wetenschappelijk een fundamenteel principe om te streven naar eenvoud. Het zou ook (weer) een maatschappelijk recht moeten worden.
Met vriendelijke groet
Rob Chömpff
mijn reactie op de cairo paradox, ik ben er zelf ook geweest dit jaar, fantastisch om mee te maken dat het systeem beinvloed wordt. Regels zijn er om gebroken te worden, voetgangers banen zich een weg door het drukke verkeer en dit wordt getolereerd.
Alle bevindingen van Rob zijn verhelderend, ik ben zelf van mening dat we hier iets mee moeten. Betere verkeerslicht systemen. variabele maximum snelheden op de snelweg etc.
De vraag is echter: is het haalbaar?
Met vriendelijke groet,
Wim Gijsbers
(PS. ik heb het daarom gisteren in een eerdere reactie een 'flutverhaal' genoemd. Maar blijkbaar is dat een te grof woord...)
Het leerpunt van het artikel is wel, dat je altijd kritisch naar regels moet kijken. Wordt het doel bereikt? Zijn de nadelen zo langzamerhand niet groter dan de voordelen?
Maar rücksichtlos stellen dat introductie van een nieuwe regel ten koste moet gaan twee oude regels, is mij te simpel.