Hype-hacking
Veel hypes kenmerken zich door de conceptie van motivatie en intrinsieke drijfveren waarna het resultaat wordt ‘gehackt’ en beduimeld door omstanders die wel brood zien in het initiële idee. Ik beperk mij in de voorbeeldensfeer voor het gemak even (in volgorde van opkomst) tot competentie-, kennis- en talentmanagement. Waarbij de laatste stevig is ‘gehackt’; niet alleen consultants beleggen hun brood ermee, maar ook automatiseerders, psychologen en hoogleraren.
En wat al deze ‘hypes’ naar mijn idee gemeen hebben, is dat ze niet zelden verworden tot een containerbegrip waar iedereen zo zijn of haar eigen beelden bij heeft. Laten we in dit verband ook ‘engagement’, ‘design thinking’ en Agile turven.
Is dit erg? Ja, dat denk ik wel. Kijk eens in uw eigen organisatie of er op z’n ...
Leuk stuk. Voor mij is Agile de engelse vertaling van Wendbaar, dus synoniem aan elkaar. Agile werken heeft meerdere uitingsvormen, zoals bijvoorbeeld scrum. Over die teams: als je het werk naar de teams brengt en niet andersom, kun je talenten in/van het team optimaal matchen met de klus die er ligt!
Interessant artikel waarin je verbanden legt tussen Agile en talentmanagement die ik nog niet eerder had gelegd.
Iedereen bezit talent en heeft wat mij betreft het recht een plek te vinden waar hij of zij gestimuleerd wordt dit ten volste te benutten. Gelukkig zie ik in mijn praktijk deze overtuiging intussen wijdverbreid.
Tegelijkertijd wil het benoemen van talentmanagement en Agile als hype er niet bij me in: ik ben ervan overtuigd dat we toewerken naar een fundamentele omslag in denken, werken en organiseren. Helaas worden de door jou genoemde hypes op plekken als trucje gezien en niet werkelijk doorleefd, misschien dat je dat bedoelt.
Liever zie ik Agile als organisatiefilosofie. Je kunt een afkeer hebben van manifesten, maar als je bekend bent met de principes van Modern Agile begrijp je hoe belangrijk het onderkennen van ieders talenten is. Hoe fantastisch is het dat je als team met alle individuele kwaliteiten en talenten klussen kunt klaren? Om zo, zoals je aangeeft, maximaal effectief te zijn en de klant, burger, patiënt of cliënt optimaal te bedienen.
Het is toch prachtig dat Agile juist die voorwaarden schept?