Op 17 maart werd Connect! – het boek over sociale netwerken van Menno Lanting – uitgeroepen tot managementboek van het jaar 2011 tijdens het jaarlijkse managementboekengala. Op de shortlist van deze competitie stonden boeken over het leren en ontwikkelen van medewerkers, het nieuwe werken, betrekken van medewerkers in veranderprocessen en het centraal stellen van de aandacht voor klanten. In de shortlists van 2009 en 2010 vinden we boeken over ondernemerschap, creativiteit en de kredietcrisis.
Een opvallend gemis in deze lijst – en in de vragen die managers zich momenteel lijken te stellen – is gericht op de structuur van de organisatie (met het boek ‘Van unitmanagement naar multidimensionale organisaties’ als uitzondering). Wanneer we kijken naar veel in gebruik zijnde managementmodellen,...
Structuur terug op de shortlist
Probeer het Pro-abonnement nu 1 maand gratis
Upgrade naar een pro-abonnement
- Met onbeperkt toegang tot alle artikelen en de kennisbank
- Gratis Ebooks en Kortingen op events & webinars
- Een eigen bibliotheek met uw favoriete artikelen
1 maand gratis, daarna € 16,50 per maand of € 200,-- per jaar. (exclusief BTW)
Bent u al lid? Log dan in.
Mark heeft een punt. Structuur is blijkbaar niet sexy maar verdient meer aandacht en Hans heeft ook een punt want er is niet veel aanbod op dit onderwerp. Dat laatste is overigens logisch want waar geen vraag heerst, is meestal ook weinig aanbod.
Overigens, vind ik een aanvullend interessante vraag: Hoe komt het dat er zo weinig aandacht voor structuur is?
Mag ik iets van mijn eigen ervaring op dat gebied vertellen?
Twee jaar terug publiceerde ik een artikel over “Wat Ronald Koeman niet wist en veel managers niet weten! Hoe ziet een succesvolle opvolgingsstrategie eruit?” (het artikel is nog terug te halen op Slagkrachtmanagement.nl). Het antwoordt op die vraag is een en al structuur, denken in structuur. De reactie op dit artikel was wisselend. Van enthousiast, “moet ik daarop letten? Dat wist ik niet”, tot, “jajaaa, Koos kan het mooi vertellen maar er zit natuurlijk veel meer achter”.
De sociaal psycholoog Louis de Swaaf en de organisatie adviseur Theodoor Caplow verdienen de eer de grondleggers te zijn van de theorie die ik presenteerde. Beide zijn structuur denkers uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Hun werk is in Nederland te weinig bekend.
Ik concludeer dat onbekend ook hier onbemind maakt en dus zou het inderdaad geen kwaad kunnen als de jury iets meer aandacht schenkt aan structuur in organisaties. En dat is veel meer dan het harkje. Hoewel, ook daaraan mag meer aandacht mag worden besteed. Hoeveel hedendaagse managers kennen de structuur die lijdt tot de antagonistische <a href="http://www.managementsite.nl/39343/strategie-bestuur/cooperatief-crisistijd-cooperatieve-vereniging.html" target="_blank" rel="nofollow">coöperatie</a>? Of hoeveel managers kunnen uitleggen waarom de structuur van een tweehoofdige directie gegarandeerd in 90% van de gevallen tot problemen lijdt zonder dat dit aan de betrokken personen kan worden geweten?
Anderzijds concludeer ik ook dat mensen en managers graag iets geheimzinnigs zien of vermoeden in een situatie van falen. Iets in zo’n situatie dat ze niet kunnen benoemen of aanraken maar wat er vast achter zit dat het fout ging. Ik denk dat dit te maken heeft met het excuus voor eigen tekortkomingen. Als ons falen niet helder kan worden uitgelegd en wordt veroorzaakt door duistere (onder de tafel afspelende) factoren dan ben ik verontschuldigd voor dat falen.
De waarheid is dat in de structuur van een situatie veel meer informatie kan worden gevonden dan nu gebeurt en dat veel meer verklaringen voor het falen van mensen en organisaties kan worden uitgelegd vanuit een onvoldoende bij de situatie passende structuur. Dat betekent ook dat situaties kunnen verbeteren zonder dat hiervoor massale en grootse veranderingen noodzakelijk zijn. Dat dit te weinig gebeurt en dat veel managers niet in deze kennis en kunde zijn en worden opgeleid is ronduit een tekortkoming van ons allen.
Daarom ondersteun ik Mark zijn betoog. SVP meer aandacht voor structuur in organisaties in het onderwijs en in management boeken.