De Strafschop: Zoektocht naar de ultieme penalty

Cover stories

De penalty: Een loterij of de kritieke succesfactor bij uitstek? Op basis van statistieken en onderzoek wordt aangegeven hoe een strafschop genomen en getraind dient te worden. 

Inleiding

Voetbal is big-business. De begrotingen van de clubs uit de eredivisie groeien onstuimig, tot een totale hoogte in het seizoen1999-2000 van meer dan 500 miljoen gulden. Een salaris van een redelijke prof ligt al snel ver boven de 1 miljoen gulden per jaar, nog afgezien van de tekengelden en sponsorgelden die opgestreken kunnen worden. Ondanks deze enorme bedragen blijken Nederlandse profs een essentieel onderdeel van de sport niet te beheersen: de...

mariëlle de Groot
Tja, het enige wat ik kan zeggen dat het helaas op 30 juni al duidelijk is. Had hij dit artikel niet naar Frenk kunnen sturen?
Willem Mastenbroek
Beste Mariëlle, Vergouw heeft persoonlijk zijn boek STRAFSCHOP naar Hoenderloo gebracht.
Hans Bor
Het heeft niet mogen baten. Geen enkele doeltrap van 'ons' elftal werd hoog links of hoog rechts gericht. Het verloop van deze EK kan dus worden toegevoegd aan het boek STRAFSCHOP zonder de conclusies te veranderen. Inmiddels is mijn mentale plaatje dat ik over twee jaar met angst en beven naar het WK zal kijken...
Martin Walraven
Lid sinds 2019
Achteraf gezien blijkt maar weer dat profeten niet in eigen land geeerd worden.
Marcel de Dood
Een goed artikel en onbegrijpelijk dat niets aan het verbeteren van de strafschop wordt gedaan.
Overigens vind ik dat Hans van Breukelen teveel eer krijgt. In de finale van PSV tegen Benfica lag hij
hij, ondanks het boekje van Reker, bij de eerste vijf penalties van Benfica in de verkeerde hoek. Alle
eer moet dus gaan naar de PSV-spelers die alle zes penalties scoorden. Dat is pas een unicum. En in de finale
tegen de Sovjet Unie veroorzaakte hij zelf bij een 2-0 voorsprong een domme strafschop, die vervolgens enorm
slecht werd ingeschoten.

Ik heb nog een tip voor de trainers van Nederland. Stel dat Rijkaard tegen Italie nog een wissel had overgehouden
voor de laatste minuut van de verlenging. En dat hij dan Westerveld had ingebracht voor ..... Davids. Uiteraard speelt
Westerveld eventjes in een oranje shirt. Dan had dit enkele voordelen gehad:
- de Nederlandse spelers weten weer dat ze in de penaltyreeks nog een kans hebben. De coach heeft immers een list verzonnen.
- de Italianen zijn even van slag. Wat gaat daar gebeuren.

Bij de tweede penalty van de Italianen ruilen Westerveld en Van der Sar van shirt. Ik heb geen idee of dit mag, maar de
scheidsrechter waarschijnlijk ook niet. Dit gaat in ieder geval tijd kosten, de penaltynemer wordt in concentratie verstoord,
de scheidsrechter twijfelt of hij een goede beslissing heeft genomen (als ie het toestaat of niet).
Of nu Van der Sar keept of Westerveld maakt dan niet zoveel meer uit. Uit het handbal kunnen we leren dat een verse keeper
vaker een penalty stopt. En zo hadden we in de finale gestaan. Als ...
Gyuri George Vergouw
Auteur
Beste Marcel,

Alle tips om beter strafschoppen te kunnen nemen en beter uit een shoot-out te komen zijn meegenomen. De trucs die je aangeeft zijn zeker relevant, de kern ligt echter natuurlijk toch gewoon in het feit dat de Nederlandse mentaliteit nog steeds is: op het nemen (of stoppen) van een strafschop kan je niet trainen. Ook nu nog blijven ex-topvoetballers deze gedachte aanhange. En dat terwijl de strafschop DE kritieke succesfactor van het Nederlands voetbal is. Er is erg goed op te trainen, het is een kwestie van herhalen, waardoor ook de stress voor de spelers die de strafschoppen moeten nemen sterk terugloopt.
Laten we hopen dat Louis van Gaal het boek, dat ik hem vorige week heb toegestuurd, beter zal gebruiken dan Rijkaard. Een echte topcoiach staat open voor veranderingen en verbeteringen.

Gyuri
Ruud Schulten
Pakkend geschreven verhaal met een aansprekend thema. Dit doet hard gras verbleken. Bovendien: wat een voorspellende waarde. Voer voor elke voetballer. Dank je wel Gyuri Vergouw. Ik zal het de spelers en begeleiding van ASC Nieuwland A 1 uit Amersfoort laten lezen.
Met vriendelijke groeten,
Ruud Schulten uit Amersfoort
Marcel de Dood
Het heeft 3 1/2 jaar geduurd, maar ineens zag ik Gyuri langskomen in Studio Voetbal met 'mijn idee' uit 2000! Klasse Gyuri! Promoot ook graag de verdere truuk!
Gyuri Vergouw
Beste Marcel,

Het is inderdaad al bijna vier jaar geleden dat ik het artikel op M@n@gement geplaatst heb, maar het blijft relevant voor de Nederlandse voetballers, die zich als een sekte blijven verzetten tegen nieuwe informatie en advies. Het is ook een echt management fenomeen: weigeren de performance van je team te verbeteren, van professionals die buiten de werkelijkheid blijken en blijven (te) staan. Terwijl aantoonbaar winst kan worden behaald door het wel te oefenen, zoals nu gelukkig bij Ajax wel wordt gedaan (AT5, vorige week).

Het idee de keeper te wisselen heb ook al vaak geopperd, volgens mij tijdens de presentatie van het boek bij Barend & Van Dorp op 10 juni 2000, maar je slaat de spijker in jouw eerdere reactie keihard op zijn kop. Zo is het en niet anders. Synchroniciteit? Laat jouw ideeen horen, Oranje heeft het nodig!

Leuk dat je er mee bezig blijft, het is en blijft een mooi onderwerp, waarvan ik zelf toentertijd ook niet had verwacht dat het zo relevant zou blijven. Hiervoor dank ik met name de heren Seedorf, F. en R. De Boer, Stam, Bosveld en Kluivert!

vriendelijke groet,

Gyuri
dennis oud
het is een leuk artikel om te lezen. ook erg leerzaam. nu weet ik zeker dat ik de tv kan uitzetten als er strafschoppen genomen gaan worden. maar is dit artikel van 4 jaar geleden? zo hebben ze het over frank rijkaard en ek 2000. toen verloren we inderdaad met strafschoppen van de italianen. (volgens dit artikel de slechtste strafschopnemers). het is jammer dat ze niet een nieuw artikel hebben geschreven met nieuwe feiten. want mischien traint dick advocaat wel op strafschoppen. ik weet het niet. voor de rest is het wel een leuk artikel.
Marcel de Dood
Hi Gyuri,

Het is gebeurd hoor, 14 jaar later! Fantastisch, een keeperswissel voor de penalties, zoals jij en ik al heel lang adviseerden. Ook mooi deze regel van toen: "Laten we hopen dat Louis van Gaal het boek, dat ik hem vorige week heb toegestuurd, beter zal gebruiken dan Rijkaard. Een echte topcoiach staat open voor veranderingen en verbeteringen."

Meer over Innovatie