Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Teamtraining zorgt ervoor dat onderlinge niveauverschillen kleiner worden en dat men van elkaar kan leren. Dat versterkt de onderlinge band en geeft de mogelijkheid dat men elkaar kan stimuleren om met hetgeen dat in de training is geleerd ook dagelijks aan de slag te blijven.
Eminent is dat het proces van trainen structureel wordt uitgevoerd, dus geen ad hoc training, en dat alle partijen hun deel van verantwoordelijkheid nemen zowel voor, tijdens als na de training. Een juiste aanpak van kennistransfer zorgt voor een langdurig rendement uit training.
Dat was voor mij ook aanleiding om een handboek te schrijven over de toepassing van het kennistransfermodel.
Teamtraining blijft het meest effectieve instrument om teams en het individu binnen de groep naar een hoger niveau te krijgen!
Ik ben meestal een deelnemer. En je heb gelijk. Een ieder doet zijn, haar kunstje en gaat weer naar huis en valt terug in het dagelijks patroon.
Ooit binnen de afdeling een werkdag georganiseerd met onderhouds werkzaamheden in een boomgaard. Een ieder draagt zijn steentje bij tot een stukje natuurbehoud. Het is nu ruim 5 jaar geleden. Maar het gedane werk staat nog op ieders netvlies. En van los zand werden we een kluit. Een ieder kreeg een pot jam voor het gedane werk.
Wat ik er mee wil zeggen. Zoek een nuttige klus. Handen uit de mouwen en zweten is niet verboden. Geen boekwerk, maar een herinnering waar je trots op kunt zijn.
Want een ieder is een parel met specifieke vaardigheden. Je hebt ze allemaal nodig.
EG=IMxDxZ klinkt boeiend, zou je iets meer kunnen vertellen over de manier waarop je intrinsieke motivatie, doorzettingsvermogen en zelfreflectie meet?
en
Begrijp ik nu goed dat je bij een klantvraag voor een teamtraining sommige teamleden niet toelaat in de training? En als dat zo is: hoe bevalt dat de deelnemers, de thuisblijvers en de opdrachtgever? Doe je dan nog iets met de thuisblijvers?
Prikkelend en eerlijk gezegd voor mij een tamelijk vreemd verhaal maar diversiteit in visie is interessant en ik zie (op je website) dat je ook echt in de praktijk werkt met teams dus ook boeiend!
Groet,
Ronald Molag
In de 23 jaar dat ik met teams werk ken ik de werkelijkheid. (mijn werkelijkheid:)
Ik heb ervaren dat deelnemers van een verandertraject vaak dondersgoed weten waar het over gaat. Of, waar het over zou moeten gaan. Gaandeweg een regulier trainingstraject komt dit boven tafel en volgen er interventies of stappenplannen. Al dan niet succesvol.
Dat kan effectiever:
Door nu aan de voorkant van een traject steviger in te zetten heb je onmiddellijk de aanwezige onderstroom in de organisatie te pakken. Je kan je voorstellen dat je gedurende dit proces (in kaart brengen van EG=IMxDxZ met een scan, inclusief gesprek) al beweging in de organisatie krijgt. En dat is wat je wilt. (zie column)
Mensen gaan zichzelf al positioneren voordat je aan de gang bent.
Je biedt deze mensen een traject op maat. Er zijn dus geen thuisblijvers. Tenzij mensen daar zelf voor kiezen.
Waar het lijkt dat jij degene bent die een scheiding aanbrengt in groepen mensen (meestal 2 a 3 categorieën) doe je niks anders dan het zichtbaar maken van de scheiding die al aanwezig was!
Met een zorgvuldig opgebouwd programma waar deelnemers zich aan kunnen committeren zal je zien dat deze scheiding binnen afzienbare tijd verdwijnt. Naast jouw rol als professioneel trainer is hier een mooie rol voor de leidinggevende weggelegd.
Resultaat van deze aanpak:
Kort traject in tijd.
Kostenbesparend.
Deelnemers zijn gecommitteerd omdat ze krijgen wat ze nodig hebben.
Doelstelling traject wordt gehaald.
Organisatiedoelstelling blijft overeind.
Een effect van deze aanpak zou ook kunnen zijn dat al snel blijkt dat er iets anders nodig is dan de organisatie in eerste instantie voor ogen had. Door dit zichtbaar te maken help je hen om de juiste stappen te zetten en binnen afzienbare tijd resultaat te boeken.