Sensire is in 2009 gestart met een organisatievernieuwing naar zelfstandige teams. Begonnen als pilot is het concept anno 2012 volledig geïntegreerd in de wijkzorg. Van managementsturing van bovenaf is de organisatie ingericht vanuit inhoudelijke sturing van onderaf. Zeventig managers zijn vervangen door extra wijkverpleegkundigen en teamcoaches. Honderddertig teams van maximaal vijftien professionals bedienen inmiddels de 10 gemeenten in de Achterhoek van wijkzorg. Deze wijkteams maken afspraken met hun manager wijkzorg over de te behalen resultaten. De klantlijn wijkzorg wordt aangestuurd door slechts een drietal managers. In deel 1 en deel 2 van het eerdere interview met Maarten van Rixtel is het concept van Sensire nader uitgewerkt. Om te vernemen of de bureaucratie in de zorg is te...
Weg met de bureaucratie in de wijkzorg (deel 3)
Probeer het Pro-abonnement nu 1 maand gratis
Upgrade naar een pro-abonnement
- Met onbeperkt toegang tot alle artikelen en de kennisbank
- Gratis Ebooks en Kortingen op events & webinars
- Een eigen bibliotheek met uw favoriete artikelen
1 maand gratis, daarna € 16,50 per maand of € 200,-- per jaar. (exclusief BTW)
Bent u al lid? Log dan in.
Juist ook door de 'werkvloer' en hoe het proces daar is georganiseerd als vertrekpunten te gebruiken. Wat mij opvalt is dat het management niet wordt 'afgeschreven' (wat tegenwoordig een trend lijkt te zijn om management als de 'zwarte pieten' af te schilderen), maar een andere rol krijgt, alhoewel ze ook sterk in aantal afnemen wat lijkt te passen als teams zelf meer managementtaken oppakken. Kortom, een mooie evenwichtige reflectie met de succeservaringen en tegelijkertijd ook de uitdagingen.
Succes en ik blijf graag op de hoogte!
en kan in meerdere organisaties toegepast worden.
Het blijft inderdaad gek dat in een sector, waar zo veel professionals werkzaam zijn, veel structuren nog zeer hierarchisch zijn opgebouwd en de control-zucht zo groot is.
Hoe eerder we dit kunnen afbreken, hoe beter!
Ronald van Domburg
Play to Change