Ik vermoed dat het al weer zeker twintig jaar geleden is dat de eerste manager op het idee kwam om medewerkers vanuit huis te laten werken. Ingegeven door de steeds maar toenemende files, duurder wordende kantoorlocaties en natuurlijk de irritatie over het vele geouwehoer op de werkvloer.
Een van de pioniers van het nieuwe werken was Interpolis, de verzekeringsdochter van Rabobank. Zij bouwden midden jaren '90 een nieuw hoofdkantoor in hartje Tilburg waar voor 1500 medewerkers maar 950 werkplekken werden gecreëerd. Behalve dat Interpolis vele miljoenen bespaarde op de bouw- en huisvestingskosten werd dit voorheen stoffige bedrijf een populaire werkgever onder hoog opgeleide jongeren. Overigens ging het Interpolis project meer over flexibele werkplekken dan over thuiswerken. Pas in 2006 kwa...
Dat het is doorgeschoten naar verworven vrijheden als een vaste thuiswerkdag, was niet de bedoeling van het concept. Ik snap deels daarom de beweging van Yahoo dat hierdoor het contact van mensen te minimaal aan het worden is. Mensen creëren nu eenmaal het meest als ze dat samen doen.
Zowel leidinggevenden als medewerkers hebben mijns inziens gewoon te weinig vaardigheden bijgeleerd om goed te kunnen functioneren in HNW. Vaak weten medewerkers geen raad met alle vrijheid en leidinggevende raken in paniek omdat ze ogenschijnlijk geen grip meer hebben op processen. Nee, het is even wennen aan andere manieren van werken en dat kost tijd én samen bespreken wat het beste werkt in de organisatie.
Sterft HNW een vroege dood? Wel als we het alleen maar blijven zien als lekker kunnen thuiswerken, maar niet als de echte waarde van potenties van medewerkers optimaler tot zijn recht laten komen eens gaan gebruiken, een helaas nog veel te onderbelichte kant van HNW.
Mariken van de Loo
www.leauz.nl