De spanning tussen beschaving en barbarisering

Cover stories · Boeken · Interviews

We vinden het gewoon, maar eigenlijk is het een wonder. De mensen die iedere ochtend tegen achten massaal naar hun werk gaan en aan het eind van de middag weer even massaal huiswaarts keren. Zonder politie-escorte, zonder dat bazen ze met knotsen of knuppels opjagen, zonder dat er ook maar enige openlijke dwang aan te pas komt gaan de werkers heen en weer. Niet een handjevol, maar ze gaan met miljoenen tegelijk. Als vanzelf. Heen en weer. Elke dag. Tussen huis en werk.

Deze dagelijkse getijdenbewegingen zijn een schoolvoorbeeld van wat de mix van toenemende centrale sturing en grotere zelfdiscipline in de loop der eeuwen teweeg heeft gebracht. Centrale sturing, want er zijn regels hoe de werkers zich als verkeersdeelnemer dienen te gedragen, hoe de werkgevers hen dienen te behandelen, hoe...

Coert Visser
Beste Annegreet en Willem,

Interessant interview! Deze kritische kijk op ´hoe wordt ik een rat´ spreekt mij zeer aan. Tevens stimuleert me eens verder te verdiepen in Elias.

Coert Visser
Marc Oskam
Pro-lid
Dat 'ratten-boekje' van Joep Schrijvers hoort natuurlijk zwaar in de schaduw te staan van het werk van Norbert Elias. Laat dit interview velen er toe aan zetten eerst goed na te denken wat je wil lezen, dan een hype blindelings te volgen. Want hypes kennen we in de advieswereld, maar ook, helaas, in de wereld van de boeken over organisaties en management.
Matti Baggerman
Lid sinds 2019
Ik lees graag artikelen waarin zaken in een historisch perspectief worden geplaatst. Daar leer je volgens mee het meeste van.
Dat gebeurt in dit artikel; er wordt zelfs diep op een aantal voorbeelden uit de geschiedenis ingegaan.
Inspirerend.
Ik geloof ook niet in ratachtig gedrag. Ook denk ik dat een juist evenwicht tussen sturing en zelforganisatie het succes bepaalt van een organisatieverandering. Ik heb dat zelf in mijn eigen praktijk als bedrijskundige ook zo ervaren.

Meer over Interne communicatie en samenwerking