In het afgelopen jaar zijn wij intensief betrokken geweest bij de opzet van een Shared Service Centrum (SSC)[1] voor het kernministerie van Justitie. Ondanks het feit dat er veel over deze organisatievorm is gepubliceerd en er inmiddels flink wat SSC’s operationeel zijn, is de opzet ervan voor Justitie een ware zoektocht geweest. Wat zijn de ‘lessons learned’ en wat hadden we met de kennis van nu anders aangepakt? In dit artikel beschrijven we een aantal nieuwe inzichten die goed bruikbaar zijn bij de opzet van nieuw in te richten SSC’s.
We vallen maar meteen met de deur in huis. Onze overall conclusie is dat een SSC gepositioneerd moet worden als een gemeenschappelijke uitdaging met een concernbrede benadering. Het komt alleen écht van de grond als er spr...
Nieuwe inzichten bij de opzet van een Shared Service Centrum
Probeer het Pro-abonnement nu 1 maand gratis
Upgrade naar een pro-abonnement
- Met onbeperkt toegang tot alle artikelen en de kennisbank
- Gratis Ebooks en Kortingen op events & webinars
- Een eigen bibliotheek met uw favoriete artikelen
1 maand gratis, daarna € 16,50 per maand of € 200,-- per jaar. (exclusief BTW)
Bent u al lid? Log dan in.
Nuchter en toepasbaar verhaal. Zowel voor de ministeries als voor elke andere organisatie de gewezen aanpak.
Een zeer herkenbaar relaas in een heldere opsomming weergegeven. We hebben met drie corporaties een GO gegeven op het opzetten van een SSC en zitten nog in de pre-SSC fase. Vanuit bedrijfskundig perspectief heel interessante beweging. Tegelijkertijd moet er concreet gewerkt worden, over een een 3/4 jaar kunnen ook wij terugkijken en onze lessons learn op deze site terugkoppelen.
Heel herkenbaar en bruikbaar. Praktisch. Wat ik hiervan 'meeneem' in mijn eigen praktijk is de nieuwe ruilverhouding waar Dirk-Jan de Bruijn en Peter Vlaanderen het over hebben. Het is mijn ervaring dat je de collega's van de primaire processen wel iets te bieden moet hebben. Efficiency alleen is te weinig, dat scoort daar niet. Als je vanaf de eerste dag zichtbaar en aantoonbaar kunt maken dat de afnemers er ook iets voor terug krijgen (in de sfeer van betere betrouwbaarheid, snellere levering, afspraak = afspraak, betere kwaliteit), dan helpt dat geweldig bij de 'verkoop' van dit concept. Men moet immers qua vrijheid en breedte van assortiment veelal fors terug! Ben erg benieuwd wat voor ervaringen andere lezers hebben op dit gebied, hoe je als het ware de collega's (lees: de uiteindelijke afnemers) weet te 'verleiden'!
Leuk verhaal, benadrukt heel terecht erg de procesbandering en de ketengerichte aanpak. Nog te vaak wordt er ook bij de opzet van SSC's gedacht vanuit een hark en een structuur. Mijn stelling is dat je door processen goed te optimaliseren en te standaardiseren ook al bezig bent met een SSC-achtige benadering zonder dat je uberhaupt nog iemand hebt hoeven te verplaatsen, zonder structuurwijziging, zonder O&F rapport, etc. Het aardige van die bandering is dat je direct met elkaar winsten kunt genereren! Je hoeft het fruit dus niet meer te plukken (zgn. 'low hanging fruit'), het ligt al op de grond, gewoon oprapen en eten!
Helemaal eens met Sandra dat er heel veel te optimaliseren valt alvorens er overgegaan zou worden tot de daadwerkelijke bouw van een SSC. Je kunt morgen de end-to-end benadering loslaten op een aantal kritische werkprocessen. Je kunt morgen beginnen met het standaardiseren van het assortiment in goed overleg met de afnemers. Daar hoef je helemaal geen SSC voor te bouwen!