Schaalvoordelen: waarom gelooft men er nog in? (1)

Columns

Steeds weer lees ik verhalen over het behalen van schaalvoordelen. Hoe dat wel kan en hoe niet. Over fusies die toch vooral gerealiseerd moeten worden. Vanwege de schaalvoordelen, die in de huidige tijd van schaarse middelen, beslist gerealiseerd zouden moeten worden.

De beslissers willen op rationele gronden beslissingen nemen. De voordelen lijken rationeel. Maar de ervaring heeft geleerd dat bij al die fusies en andere schaalvergrotingen, de voordelen slechts zelden gerealiseerd worden. Langjarige ervaringen met niet gerealiseerde fusievoordelen zou een geweldig argument moeten zijn om in alle rationaliteit tot bezinning te komen!

Schaalvoordelen

Maar wat zijn dan die schaalvoordelen? Schaalvoordelen zijn besparingen die zo voor de hand liggen dat iedereen het snapt:

  • Bij een fusie heb j...
Jos Steynebrugh
Tijd om Activity Based Costing te reanimeren?
Hans Doorenspleet
Beste Jos,
Een systeem van kostentoewijzing zal hier weinig bij helpen. Probleem zit voor een groot deel in overheadkosten, die vormen bij ABC ook al een probleem. Groter probleem zit in de kosten die niet duidelijk zijn te bepalen of waarvan niet eens duidelijk is (op voorhand) dat die gemaakt zullen gaan worden.
De elementen waarvan je niet weet wat ze kosten, worden in calculaties voor het gemak niet meegenomen (of als PM gesteld), waardoor ze aan het eind van de rit dus ook geen rol spelen bij besluitvorming over fusie.
Gr.Hans
hans konstapel
Recent zag ik een documentaire over het faillisement van Meavita. Die hadden er in een paar jaar tijd tientallen miljoenen vergooid door een eigen TV-systeem te ontwikkelen, een soort E-Verpleeghuissysteem. Via de ingebouwde camera kon het call-center de hulpbehoevenden in de gaten houden en begeleiden. Wat het management van Meavita niet doorhad was dat de klant verpleegd wilde worden en dat dat (tot op heden) nog menselijk handwerk is totdat we de zorgrobot aan de praat hebben. Het management wist eigenlijk niet wat het primaire proces was van hun onderneming en stuurde dus op de verkeerde variabelen. Ik heb de indruk dat veel bedrijven niet meer goed weten waarom ze op deez aardbol zijn.

Meer over Fusie