Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Een risico is volgens mij (ook volgens de auteurs trouwens) gedefinieerd als een combinatie van de kans dat een misser optreedt en de ernst van de gevolgen ervan. Maar al weer gaat het in dit artikel alleen om het voorbereid zijn op, en het aanpakken en minimaliseren van, de ernst van de gevolgen. Zou het niet beter zijn beleid en planning naast beperking van de ernst veel meer te richten op het beperken van de kans, op het voorkomen van het optreden van het probleem. Dat betekent dat de vraag gesteld wordt naar de waarschijnlijke oorzaken van de misser en het treffen van maatregelen tegen het optreden daarvan.
Voorkomen is toch beter dan genezen? Merkwaardig dat dit bij risico management geen prominente (soms zelfs géén) plaats krijgt. Risico management behoort volgens mij te bestaan uit het verkleinen van de kans dàt iets mis gaat én verkleinen van de ernst àls iets mis gaat. En niet alleen het laatste!
Goed stuk, graag maak ik gebruik van jullie heldere plaatje over risico-management / risico's in logistiek. De rol van stakeholders zou overigens nog wel iets beter naar voren komen door een externe omgeving en stakeholder schil te tekenen. dan past de scenariomethode ook mooi in het plaatje, een zeer bruikbare methode voor risico-management. Verder ben ik blij dat de FMEA methode (afkomstig uit de productiesector, autoproductie), eindelijk (!) tot het hogere managementniveau aan het doordringen is als een bijzonder geschikte methodiek voor risico-analyse / management. Niet alleen in de logistieke sector overigens.
Maarrrrr, jullie geven hier echter het verkeerde voorbeeld van toepassing van FMEA (ook wel: FMECA). FMEA kan je alleen gebruiken als je een goede database van (ver)storingen en gevolgen daarvan hebt. Als dat er niet is, of van onvoldoende betrouwbaarheid en volledigheid, zoals in jullie voorbeeld, kan je beter een techniek als FTA (Fault Tree Analysis) gebruiken.
Iets anders waar ik ook al heel lang niet blij van wordt is de Deming cirkel: Plan - Do - Check -Act. Groot gemis hierin een eerste fase: Onderzoek & ontwerp (O&O). Beleid en strategie verdient een goed (voor)onderzoek en ontwerpproces. Daarna maak je pas een plan, doe je .... In de Deming cirkel is hier dus geen plaats voor. De Deming cirkel is leuk voor vaststaande /standaard processen waar alleen nog een verbeterproces bij in werking is. Wanneer je breder en innovatiever wil kijken verwordt de Deming cirkel tot een 'zinloze' "hond bijt in eigen staart" routine.
Het zou fijn zijn als consultants bedrijven hier eens over gaan voorlichten.
Groet en dank voor jullie ontwikkelingswerk om de FMEA techniek in risicomanagement te populariseren.
Succes!
Nico Janssen
Nico schrijft helemaal terecht dat dit soort instrumentarium niet toereikend is bij strategische bedrijfsontwikkeling.
Mischien mag ik hier verwijzen naar mijn artikel op digitaalbestuur.nl over het verschil tussen veranderen en verbeteren. Daar beschrijf ik het gehele proces op een hoger aggregatieniveau.
De klassieke strategische Ist-Soll combinatie worden daar uitgebreid met een Wird en Bleibt fase. Zie voor meer informatie ook http://viavertex.org
Zie voor het artikel; http://digitaalbestuur.nl/opinie/structureer-verandering