Regisseren van beleid

Met kennis alleen red je het niet....

De toenemende complexiteit en dynamiek in onze samenleving heeft veel consequenties. een daarvan is dat de overheid (rijk, gemeente of provincie), wil het beleid succesvol implementeren, over meer competenties moet beschikken dan pakweg 10 jaar geleden. Immers steeds meer zogenaamde actoren willen of hebben invloed op de inrichting van onze samenleving. Meer dan 20 jaar geleden.

Tegenwoordig wordt in 'beleidsland' steeds meer aandacht gesconken aan het in kaart brengen van zogenaamde arena's met daarin de belangrijkste actoren. Zo kunnen tenminste vier arena's worden onderscheiden zoals die van de politiek, het bestuur, de maatschappij en niet te vergeten de jurnalistieke arena.

Naast een gedegen kennis over de vakinhoudelijke kant van het beleidsdo...

Lonneke Alsema
Dag Evert,
Ja, er is wat veranderd aan de eisen aan een beleidsambtenaar. Maar gelukkig was die verandering al een aantal jaren aan het gebeuren. Hoe lang ben ik weg bij de Rijksdienst? 8 jaar ongeveer, en toen hadden we het er al over. Het gaat om recruiting, opleiden èn anders aansturen. Vandeweek had ik het er nog over met een voormalig beleidsambtenaar / projectleider: wat moet je doen als jij als projectleider in de gaten krijgt dat de panelen beginnen te schuiven en dat je andere aspecten moet gaan meenemen? je kunt niet anders dan dat in het e.v. overleg met je opdrachtgever aankaarten en hopen dat die het snapt...
Dus let op: de verandering betreft alle organisatienieaus. Het gaat er eigenlijk om dat men min of meer permanent met elkaar in gesprek is over maatschappelijke verandering en over d econsequenties daavan voor het werk. . En hoe zorg je dáárvoor als opleider?