Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Ennuh... lifcoach willen opmerkelijk veel mensen graag worden. Omdat dat geen beschermd beroep is, hebben wij echte coaches daar erg veel last van.
Dat zegt meer over de adviseur dan over het advies.
Ik blijf van mening dat het uitzoeken welke taken en verantwoordelijkheden waar jij energie van krijgt (is dat passie?) van groot belang is. En het belangrijkste, deze taken en verantwoordelijkheden zitten over het algemeen niet vast in 1 functie maar zijn toe te passen in vele diverse functie. Zelfs in de baan/functie die je misschien nu hebt en niet meer leuk of uitdagend vindt. Wie zegt dat passie 1 functie is?
Blijf zoeken wat voor jou werkt, welke werkomgeving bij jou past maar vooral wat niet (meer) bij jouw past. En daar komt het spekkoek mdel wel weer om de hoek want dat betekent het steeds verder ontwikkelen van jouw natuurlijk talenten naar Sterke Punten.
Kijk naar wat je van nature makkelijk af gaat, waar jij energie van krijgt en probeer dat verder te ontwikkelen en toe te passen. Dat is volgens mij passie volgen!
Op 53-jarige leeftijd besloot ik vanuit een WW-uitkering te starten als zelfstandige. Sinds 17 juli 2006 help ik als levens- loopbaan- en ondernemerscoach anderen te gaan voor hun passie en dat doe ik met veel bevlogenheid en betrokkenheid, is de reactie van cliënten. Ik word er echt blij van als mensen het heft in eigen handen durven te nemen en te gaan voor hun drive. Want iedereen heeft talenten.
Ondertussen bestaat mijn bedrijf ruim negen jaar en ben ik nog steeds met plezier bezig met mijn passie: Mensen in beweging brengen en te helpen om in hun kracht te staan.
Lydia, voorheen kredietadviseur, vond het adviseren van mensen altijd leuk, dus komt ze uit op de functie van Lifecoach, maar liever buiten die commerciële (bank) omgeving. De eerste misverstand was al de keuze van Lifecoach. Er is namelijk een groot verschil tussen een adviseur en een coach. Vervolgens gaf ze aan dat ze liever BUITEN die commerciële (bank)omgeving wilde werken. Wat doet ze? Ze gaat werkervaring opdoen bij haar werkgever, die commerciële (bank)omgeving dus.
Mijn conclusie is dat er onvoldoende is geluisterd naar wat Lydia ECHT wilde (haar passie), wat ze ECHT kon (haar TALENTEN) en wat ze ervoor over had.
Mijn eigen ervaring is dat mensen veel gelukkiger worden als ze hun passie volgen en daar de talenten en lef voor hebben. Wat tevens van belang is te kijken naar de arbeidsmarktrelevantie, de realiteit. Het merendeel van mijn cliënten kiest voor hun passie als ze daar de talenten voor hebben en bereid zijn te investeren.
Mijn zoon (30 jaar), die mij ondersteunt heeft vorig jaar na 12 jaar gebruik te hebben gemaakt van zijn kennis en vaardigheden gekozen voor zijn passie door zich te laten omscholen. Nu werkt hij 32 uur per week als beweegcoach bij een Health Center, verdient minder dan bij mij, moet targets halen, maar is gelukkiger dan ooit. Gelukkig mag ik nog 1 keer per week gebruik maken van zijn kennis en vaardigheden o.a. als trainer.
Een cliënt van mij heeft onlangs een carrièreswitch gemaakt van audiovisueel medewerker naar een opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlener. Zijn investering? Een jaar lang nog in de WW en de opleiding zelf bekostigd. Hij loopt nu stage. Zijn dyslexie kon hem niet weerhouden zijn passie te volgen en hij is gelukkiger dan ooit.
Een andere cliënt wilde van haar hoofdpijndossiers als hulpverlener af. Ze is nu vertrouwenspersoon bij een instelling. Een bijzonder drukke baan, maar ook zij is gelukkiger dan ooit. Sterker nog: ze heeft zoveel energie dat ze haar vrijwilligerswerk bij een stg. voor ex- gedetineerden is blijven doen. Dit zijn slechts een aantal ervaringen van dichtbij.
Met uitzondering van de specifieke doelgroep (UWV Ziektevangnet, WIA, Wajong etc) is de harde realiteit dat niet iedereen die luxe positie heeft om naar buiten te gaan, te onderzoeken, zijn neus te stoten en zijn koers bij te stellen. Sommige cliënten hebben te veel interesses en kiezen voor een baan onder het motto “Dit is niet het eindstation”. Ik doe zo werkervaring op en verdien mijn eigen inkomen.
Waar het vooral om draait is de cliënt serieus te nemen, goed te luisteren en binnen de termen van arbeidsmarktrelevantie èn de realiteit blijven. Passie en kijken naar de kwaliteiten voor de gekozen opleiding, functie of zelfstandige is hierbij de rode draad.