Een eigentijds managementsprookje.
Mijn zoon van zeven heeft een tweetal ratjes. Grijs, behendig, snel, en ontzichtbaar waar nodig. Gefacineerd door deze diertjes ben ik gaan nadenken over het bestrijden van ratten. En bezijdens gif kon ik geen humane oplossing vinden. Daarom deel ik mijn sprookje met u, lezer van de column op ManagementSite.
Op een HRM congres sprak ik onlangs diverse collega''s en allen beaamden dat ze het fenomeen rat in eigen organisatie of in samenwerking met derden herkenden. Toch bleef 1 vraag onbeantwoord, hoe bestrijd je de rat in je eigen organisatie?
De rat, vraatzuchtig, graaft zich in, speelt spelletjes met zwakke en bovenal lieve medewerkers, geeft complimenten aan een ieder, behalve aan de prooi. De rat, zegt in teamverband ja en rent de deur uit om achter d...
Door Peter van der Geer en Richard Engelfriet.
Daar is nog maar weinig aan toe te voegen. Aanbevolen literatuur dus!
http://www.engelfriet.net/richard/Ratbest.htm
-
Sjalien Sjule : Het leuke van metaforen... maar is dat ook niet het bedrieglijke ervan? we menen te kunnen doordringen in de ziel, in de psychologie van dieren die niet eens voorkomen op ons continent (leeuwen, kamelen...), om zodoende een beter inzicht te krijgen in intermenselijke verhoudingen... juist omdat menselijke en intermenselijke interactie vaak ontsnapt aan onze controle en inzicht (er is altijd wel één collega die de vreemde eend in de bijt blijkt...) menen we aan controle te winnen door de interactie te verdierlijken - dieren zijn niet onderhevig aan wat psychologen de wet van het woord noemen, en daarom beantwoordt hun gedraging aan een schema waarvan niet afgeweken kan worden, een eenduidig programma of bundel van instinctmatige actie en reactie... sprookjes gaan voorbij aan de echte moeilijkheid, die te maken heeft met de taal, het woord, en dus de dood, en dus het verlangen, die de grote onbekende blijft in alle intermenselijke verkeer... wat voor inzicht kan gevonden worden in de structuur van mineralen, als het erom gaat het leven doorzichtig te maken? je raadt het al, niets, in elk geval weinig. volgens mij gaat het in de zogenaamde "sprookjes" (zijn managers grote kinderen, dan?) niet zozeer om inzicht, maar om macht.
door de betrokkenen te verdierlijken, wordt een ander soort van spreken mogelijk, een harder spreken, een ontmenselijkt spreken dat law and order schept (cf. bestrijdingsmiddel!). dieren worden nu eenmaal met minder omzichtigheid behandeld dan mensen, ratten kun je bestrijden, mensen bestrijd je niet... wie het niet aandurft om zonder blozen ten strijde te trekken tegen mensen, verzint een fabel waarin ratten wel bestreden kunnen en mogen worden, verdelgd, uitgeroeid, gekooid en gefolterd in de setting van een experiment... het leuke van metaforen... is dan ook dat ze de pil verzachten: fabels zijn glijmiddelen, ze vergemakkelijken de uitoefening van macht, de heimelijke uitoefening van macht, en zoals bekend houdt de macht ervan haar werking te verdoezelen. -Eerlijk, ik vind het niet eerlijk t.o.v. de ratten en kamelen, om hen zo voor de kar van de macht te spannen.