Coachen waar het pijn doet

Columns

Als het niet opschiet in de coaching, moet je als coach soms de pijn van je coachee vergroten, waardoor de diepste pijn zich omzet in de grootste motivatie. Provocatief coachen is volgens Ellen Minderhoud een uitgelezen middel om het leerproces te bevorderen.

Coaches komen met een grote diversiteit aan coachees in aanraking. Elke coachee heeft zijn eigen problemen. In dit leerproces is het doel van de coachee belangrijker dan diens problematiek. Hoe duidelijker, hoe concreter geformuleerd en hoe meer het doel binnen het verlangen van de coachee ligt, des te groter is de kans dat het leerproces slaagt en verandering plaatsvindt.

Maar is elk doel ook haalbaar? Wat als je coachee stagneert en maar niet verandert? Het leerproces van je coachee is een persoonlijk proces, zonder handleiding, zon...

Inge Mink
Wat ik in dit artikel mis is de belangrijkste randvoorwaarde, om een dergelijke vorm van coaching tot een succes te maken. Ik hoop ook van harte dat coaches deze vorm na dit artikel ook niet zomaar even gaan proberen.
Want voordat je de provocerende hoek opzoekt moet je voldoende veiligheid en vertrouwen ingebouwd hebben. En je moet toestemming hebben van je coachee om te mogen confronteren. Dat klinkt als een open deur, maar heel vaak is dat in het begin nog helemaal niet het geval.

Als aan deze randvoorwaarde niet is voldaan, dan wordt provocatief coachen voor zowel coach als coachee een hele vervelende ervaring, dan wordt het een loss-loss situatie.

Ik juich in principe de vorm best toe, maar het kan heel gemakkelijk fout gaan als je niet precies weet wat je doet. Dit artikel heeft daar echt te weinig aandacht voor.
Ellen Minderhoud
Beste Inge,

Je hebt helemaal gelijk. Ik schreef in het stuk : Provocatie is een houding met een uitermate hoge vorm van verbinding/afstemming. Daarmee bedoel ik wat jij zegt. Het artikel moest ingekort worden. In het originele artikel staat ook heel stuk over gedegen opleidingen als voorwaarde hiervoor.
Met veiligheid, vertrouwen humor en afstemming kun je vervolgens alles doen om het doel te bereiken. Greets
Adélka Vendl
Provocatief coachen: een hoogste vorm van verbinding


Verbinding maken is niet het eerste waar je aan denkt als je de term provocatief coachen hoort. Toch is een werkzame provocatieve interventie júist een teken van ultieme verbinding en van intimiteit.
Provocatief coachen is als het plagerig contact tussen twee goede vrienden. En die zitten elkaar dicht op je huid, en geven eerlijk feedback met de nodige humor. Met ander woorden: ze hebben een uitstekende verbinding.
Tim Vanmarcke
Klopt!

Zonder warmte en goed contact wordt het een beetje vulgair of zelfs agressief.
Wil je provocatief coachen dan ga je eerst voor de verbinding, of de 'klik' zoals we in Vlaanderen zeggen, dan voeg je een vleugje humor toe en daarna kan je overgaan tot verwarren, overdrijven of confronteren.

Ondanks het feit dat de verwarring dikwijls zorgt voor een verrassingseffect is het logisch om het kader te scheppen om je coachee voor te bereiden: "Ik ga alles uit de kast halen om jou te helpen (jezelf te helpen)"
Henk
Provocatief coachen is alleen geschikt voor coaches die weten wie ze als cliënt voor zich hebben en daar ontbreekt het vaak aan. Veel zogenaamde provocatieve coaches lijden aan zelfoverschatting, ijdelheid, gemakzucht en het toepassen van een trucje zonder dat ze echt weten wie de cliënt is. De kans dat ze extra schade aanrichten is enorm maar ook daar mag tijdens sessies niet op worden terug gekomen want dan staat het ego van de provocatieve coach op het spel. Gebrek aan inzicht en verdieping in een cliënt zijn niet te verbloemen met ego trucjes en goedkope intimidatie.

Meer over Feedback