Presenteren is meer dan powerpunten

Wie kan er nog behoorlijk presenteren? Met een echt en ontroerend verhaal? Dat je denkt, je daar ga ik mee in zee? Iedereen kan tegenwoordig powerpuntjes voorlezen, maar dat is geen presenteren. Nog sterker, de meeste power point presentaties zijn verspilde moeite voor de zender en de ontvanger.

Natuurlijk, wie gelikt wil over komen, die kan er in eerste instantie een beetje scoren. En soms zijn er cijfers en grafieken te presenteren. Soms. Meestal is het niks met powerpoint. Een spreker die bullets voorleest, die de zaal al lang gelezen heeft, met de rug naar het publiek, of verzonken in zijn eigen laptop. Schandalige vorm van minachting van de gasten.

Grofweg driekwart van de communicatie is lichaamstaal. Veerkracht, vitaliteit, enthousiasme, een vonk in de ogen, passie. Maar de powerpu...

henk van essen
Top! Ik riep dit al 10 jaar geleden bij de opkomst van de pppresentaties .De techniek is een hulpmiddel, geen doel. Maar ja, dat was bij de technische opleidingen waar ik werk aan dovemansoren gezegd. En zo zaten we daar uren in het donker naar beelden te kijken, in plaats van naar gepassioneerde presentatoren.
Gelukkig is het tij aan het keren, mede dankzij dit soort publikaties.
omaro
Daar zit zeker wat in.
Ik als student zal er wat mee gaan doen.

groeten,
Omaro
Henrique Barnard
Applaus, en dat krijg je niet na een "krachtpuntje"!
HMA Visser
Lid sinds 2019
Beste Roeland,
Goed om weer eens van je te horen. Powerpoint is prachtig als je het terugbrengt naar de essentie. Ook ik ben 15 jaar geleden verkeerd begonnen met het presenteren met veel te veel informatie op sheets.
Inmiddels heb ik geleerd dat wat er vroeger in het leger gezegd werd nog steeds leerzaam is. Een betoog bestaat vaak bestaat uit de drie delen die de legerofficiers ook altijd pleegden te gebruiken: Praatje, plaatje praktijk. Als je dat met boeiende beelden in weet te vullen in een heldere omgeving kan je een waanzinnig boeiende communicatie opbouwen met een groep.
Mijn powerpoints, die ik als afwisseling toepas met andere didactische werkvormen, bestaan uit liefst één of geen tekstregel en heel veel beeldmateriaal, met bij voorkeur eigen foto's en af en toe een filmpje. Meestal zegt een beeld meer dan duizend worden. Als je dat weet af te wisselen met een gloedvol betoog kan er iets heel moois uit volgen.
Toch wil ik nog een tip meegeven voor beginnende presenteerders: Er is niets mis mee als ze als eenvoudige powerpunters beginnen. Mijn studenten leerden daarmee vaak de plankenkoorts te overwinnen. Daarna dienen ze jouw recept zeker te volgen: Steeds minder tekst op de sheets en vooral boeiende afwisseling, zonder dat het een toneelact gaat worden.
Charida
Helemaal mee eens. De twinkel in de ogen..het contact, het inspelen op het publiek en zeker..het hardop toegeven van fouten of intonatie naar de luisteraar. Ik heb zelf na mijn hbo opleiding ook nog een training presenteren gevolgd..met succes: bij presenteren-leren.

Voor iedereen met angst.. ga naar een training, oefen voor de spiegel en vooral: bereid je goed voor!
annelies boutellier
Ik ben het helemaal eens met wat je schrijft.
Ik geef al jaren training in presenteren onder de noemer: Persoonlijk presenteren in een zakelijke omgeving.
De deelnemers komen vaak binnen met de bekende PPpresentaties; aan het eind van de training wordt dat middel veel minder of op de juiste wijze ingezet. Aan den lijve wordt ervaren dat de hele kracht uit de presentatie verdwijnt als je jezelf als spreker degradeert tot iemand die knopjes bedient en liefst met de rug naar het publiek voorleest wat iedereen zelf kan lezen ....
Hoogst irritant en weinig boeiend en inspirerend. Het mooie van een presentatie voor het publiek is, als we een mens zien die ons kan overtuigen en inspireren op zijn geheel eigen wijze.
André Plat
Goed statement natuurlijk. Emotie en contact met de zaal. Liefst ook het publiek enkele serieuze vragen voorleggen en een echte en oprechte dialoog voeren. Blijf ik toch nog wat zitten met de functie van beelden die meer dan 50% van het verhaal bij de ontvangen versterken. Met ppt gemakkelijk en praktisch te maken en uit te delen. Ik zou liever ook rapporten vervangen voor ppt. Lange verhalen lezen lukt velen toch niet meer. Op de notitie pagina eventueel een aansprekende toelichting. Ook een vorm van presenteren.
Enfin.