Hoe vaak ziet u een inspirerende powerpoint presentatie? Hoe vaak hoort u een inspirerende spreker? Presenteren, dat doen de meeste mensen met behulp van Powerpoint. Dat werkt voor geen meter. Het is slaapverwekkend en verbijsterend ineffectief. Het is eigenlijk net een slaappil!
In de voorbereiding verprutsen mensen enorm veel tijd met het maken van veel te veel sheets met veel te veel tekst. Dit lijkt namelijk op werken. Het is ook begrijpelijk dat mensen zich achter Powerpoint verschuilen, want velen van ons hebben meer angst voor presenteren dan voor de dood. Ja, hier is onderzoek naar gedaan.
Door een Powerpoint presentatie verspeel je een groot deel van je mogelijke geloofwaardigheid. Ja, hier is ook onderzoek naar gedaan. Powerpoint helpt je niet tijdens je presentatie, het hindert ...
Er is wel een alternatief voor powerpoint die je in staat stelt om je mindmap als basis voor je presentatie te houden, namelijk Prezi.
Presentaties kunnen namelijk wel heel mooi ondersteund worden door plaatjes, foto's, geluid en film. Met Prezi kan je dit heel mooi doen.
Dus mensen die zich wel kunnen vinden in dit artikel, zouden hier ook eens naar kunnen kijken. Een ding moet je echter niet doen en dat is je powerpoint presentatie in Prezi maken, want dan blijft 'ie net zo slaapverwekkend. Doe het anders. Doe het bijvoorbeeld zo:
Maak je mindmap
Vind er plaatjes, film etc bij
Speel met je ideeen en je mindmap
Merk dat je creativiteit wordt gestimuleerd
Klaar!
Ik heb God-weet-hoeveel presentaties gegeven in mijn leven. De meeste met Powerpoint. Er was er niet één bij waar mensen bij in slaap vielen. With a little help of my friends zeiden de Beatles. Yes, Powerpoint dus, PP voor vrienden. Daar zit mijn eerste bezwaar: alcohol is niet slecht voor de mens, waar wèl wat mensen er eventueel ermee doen. Hetzelfde geldt voor PP. Toegegeven: er zijn weinig begenadigde sprekers. Maar zelfs die (of misschien juist wel die) kunnen voordeel hebben met PP.
Er zijn héél veel voordelen.
Eerstens helpt het ZELF in elkaar zetten van een presentatie je om je spullen op een rijtje te krijgen. Vooral als het gecompliceerde zaken betreft kan een beeld meer zeggen dan 1000 woorden. En daar hebben we het eerste voordeel van PP: modulaire opbouw.
Tip: Laat een complex onderdeel stukje voor stukje ontstaan op het scherm.
Dat geeft direct zeer veel inzicht
Beweging
Er zijn een hele reeks bewegingen mogelijk in PP. En als er nou IETS is dat je woorden kunnen zichtbaar maken is het wel beweging.
Tip: onderstreep met bewegingen
Jumping
Gebruik dan toch die hyperlinks. Hyper-watte? Hyperlinks. Daarmee kun je naar believen springen van je hoofdmenu naar onderwerpen etc. zoals dat in de presentatie wenselijk blijkt. Als dat moeilijk blijkt te zijn, deugt de presentatie inhoudelijk niet.
Tip: Niet vergeten op elke pagina een “retourtje menu” te zetten.
Een van de standaard fouten die ik zie is het geschikt maken van een PPP voor een hand-out. Maar dat is een totaal andere wereld. De hand-out moet compleet zijn. En een goede PP is niet compleet, sterker nog: hij moet cryptisch zijn, anders kan je je verhaal beter per email sturen. Een PP-plaatje moet intrigerend incompleet zijn. Het verhaal is het communicerend bindmiddel.
Tip: maak je plaatjes cryptisch, zodat er wat te raden of denken valt.
Humor. Een van de gevaarlijke dingen. Als je zelf ECHT humor hebt, werk dan met krankzinnige overdrijvingen of . . . met 180 graden het omgekeerde. Dat geeft spanning, lachsalvo’s en . . . je hebt de critici en criticasters in de hoek waar je antwoord op de loer ligt. Maar vergeet nooit dat humor een tweesnijdend zwaard is. Als je de lachers op je hand hebt, worden de citroenen zuurder.
Tip: werk alleen met humor als dat in huis hebt.
Veel mensen voelen aan alle kanten het zweet uitbreken naarmate D-day van de presentatie dichterbij komt. Dat is nou echt nergens voor nodig. Jij hebt, als het goed is, zeer goed nagedacht over het onderwerp en kan dus redelijke vragen beantwoorden. Maar je bent niet God of helderziend. Durf gewoon te zeggen: “Die zoeken we op”.
Tip: ontspan!!! JIJ bent de expert op dat moment en als dat niet zo is? Niet speechen.
Maar zelfs als je “Speechen.nl” heet kan PP nog steeds helpen een pakkend verhaal te ondersteunen en nòg pakkender te maken. Of niet soms?
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent
je presentatie tekenen, ter plekke.
ik heb dat in allerlei rollen gedaan, en het voordeel daarvan is dat je interactief te werk kunt gaan - invallen die ontstaan door reacties uit het publiek krijgen invloed op het verhaal - expert ben je ook bij de gratie van een publiek dat je zover krijgt de eigen kennis in te zetten om het verhaal sterker te maken.
nee, klopt - eigenlijk is het dan geen presentatie meer, maar een aanleiding om met elkaar een onderwerp verder te ontwikkelen (waar jij als "presentator" blijkbaar een interessante invalshoek voor hebt te bieden!) - niet alleen jou kennis te dumpen maar de kennis van jou en de zaal beschikbaar te krijgen.
een presentatie tekenen, ter plekke, is dan de kennis presenteren van allen die deelnemen aan het debat -
- een presentatie 2.0.
Helaas zie je dat powerpoint benut wordt als de presentatie.. het hulpmiddel krijgt dan de regie. De tekst van de powerpoint wordt bijvoorbeeld lettelijk 'opgelezen'. Killing: als toehoorder ben je dan ook direct verdacht als analfabeet (altthans dat komt dan bij mij zo over).
Kern van de boodschap die ik lees is (en met reacties): denk na over je boodschap voor jouw specifieke doelgroep, bedenk een lijn, denk na over de hulpmiddelen die je daarbij van dienst kunnen zijn (en dat is dus niet automatisch powerpoint) en benut vooral de interactie met de groep waarvoor je actief bent.
De Tour-de-France wordt immers niet gewonnen door de rijder met de mooiste, lichtste fiets maar door de beste rijder die ook in allerlei ander opzichten zijn omgeving en tools benut.
Goede tip trouwens om een 'warming-up' te doen. Ik heb zelf ook gemerkt dat dat werkt: je lijf en geest even opwarmen voor je moet presteren.
bijvoorbeeld: http://www.ted.com/talks/lang/eng/eric_mead_the_magic_of_the_placebo.html
Als je niet kunt presenteren zonder, dan kan je het ook niet met tools. PP, MindMap, etc, het maakt niet uit, het zijn tools. Niet meer en niet minder.
Het is alleen jammer dat mensen denken dat ze met een tool ineens wel kunnen presenteren. Met de beschreven gevolgen.
Zelf zit ik overigens op Martin's lijn.
goeie slides zijn compact, cryptisch en kunnen 100% het tegendeel van de gesproken tekst bevatten (humor, aandacht, overdrijving etc). Daarmee zijn slides TOTAAL ongeschikt als handout.
Als je op de slides méér informatie zet om deze als handout geschikt te maken, vallen mensen in slaap bij je speech of voordracht. Niet doen dus.
Wat je wèl als handout kunt geven is de slides PLUS de notitiepagina's die je voor jezelf maakt. Dat is een tweesnijdend zwaard: je hebt zelf een stevige ruggesteun bij de presentatie en je hoeveelheid extra werk is minimaal.
Groet
Jos Steynebrugh
Grootste valkuil is m.i. dat er een collectieve gedachte is dat het de software is (PowerPoint, Keynote) die de presentatie slecht of saai maakt. De titel van dit artikel wekt ook die suggestie.
Het is de spreker die contact moet maken met zijn of haar publiek. Het is de spreker die de keuze maakt of daar hulpmiddelen bij worden ingezet en op welke wijze.
Waar ik voor wil waken is dat sprekers tools gaan gebruiken en daarmee denken dat ze een interessante presentatie brengen. Daar is meer voor nodig dan een hulpmiddel als een Mindmap, Prezi of PowerPoint (Keynote). Al deze programma’s zijn ogenschijnlijk eenvoudig en heb je voor je gevoel zo onder de knie (...)
Hartelijks,
Sander Reijn