Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
als er een team baat kan hebben bij psychologische ondersteuning, dan is het naar mijn mening wel Belgie, en dat zeg ik als econoom...daar is veel winst te behalen en dan zou er ook op andere wijze gestreden zijn denk ik tegen Argentinie. Er hingen iets teveel koppies naar beneden...
De weerstand van veel coaches tegen welke externe ondersteuning dan ook is groot, helaas gaat dit ten kosten van de resultaten en zijn coaches die hier wel gebruik van maken (of zelf actie op ondernemen zoals Van Gaal) dan in het voordeel. Ik dek dat heel veel Nederlanders het Belgie meer dan ooit gegund hebben, over vier jaar zal Belgie zonder meer ver komen met deze selectie...met wat psychologische ondersteuning, dat dan weer wel.
hgrt., Gyuri
je weet dat ik je bijdragen altijd op prijs stel, en daarom vergeef ik je dat deze wel wat lang is uitgevallen! Ook al is dat laatste inhoudelijk natuurlijk geheel terecht.
Het is belangrijk, het belang van professionalisme overal te blijven benadrukken. Toeval bestaat, maar sommige dingen zijn geen toeval meer!
Uit onderzoek van de Noorse strafschopwetenschapper Geir Jordet blijkt dat Nederlandse (en de ook slechte penaltynemers uit Engeland) spelers de strafschop veel sneller nemen dan bijvoorbeeld Duitse, het verschil ligt op ongeveer 0,5 seconden na de fluit van de scheidsrechter voor de Nederlanders en bijna een seconde voor de Duitsers. Daarmee vertonen Nederlandse spelers 'vluchtgedrag', ze willen zo snel mogelijk van de taak verlost zijn. De Duitse spelers nemen de uitdaging liever aan. Zij willen de taak zo goed mogelijk volbrengen. Voor de goede verstaander, een snel genomen strafschop hoeft dus niet altijd mis te zijn, maar wel veel vaker. Gisteren namen alle Nederlanders de strafschop relatief snel. Met de bekende gevolgen. Oplossing. laat spelers van de fluit minimaal nog tweemaal in en uitademen, beter voor de concentratie, rustiger en dus effectiever.
Gyuri
Cillissen is als Van der Sar aan het begin van zijn carriere. Goede keeper, en slecht op penalty's. Hij ligt of in de verkeerde hoek, of hij os te laat als hij reageert op de bal.
We zagen verbetering, het is nog geen common knowledge. Van Gaal noemde het net zo makkelijk weer een loterij, terwijl iedereen zag dat we voor de erdte strafschop al kansloos waren.
Nederland verzuimt steevast om iemand achter de zestien op de tweede paal te zetten die een te lange hoekschop of te ver doorgekopte bal vanaf de eerste paal op kan pikken. De Duitsers doen dit wel en scoren daar vaak mee.