Oranje wint na strafschoppen van Costa Rica en heel voetbalminnend Nederland viert feest. De spelers zijn voor velen plots helden en Van Gaal’s actie om de keeper te wisselen bij de shoot out wordt geniaal genoemd. Eindelijk lijkt waarachtig professionalisme te zijn doorgedrongen in het Nederlandse voetbal. Zo is al ruim voor het begin van het WK getraind op penalty’s, zijn de spelers uiterst fit en resultaatgericht en kan het team schakelen tussen diverse systemen. Allemaal zaken die normaal lijken, maar in het conservatieve voetbal voor een fikse cultuurshock hebben gezorgd.
Waarom ging dat zo moeilijk? Waarom duurde dat zo lang? Een terugblik op 15 jaar analyseren en schrijven over management en voetbal en tevens een vooruitblik op de toekomst. Vier veranderlessen die ik niet alleen in ...
Penalty’s en de lange weg van Oranje.
Probeer het Pro-abonnement nu 1 maand gratis
Upgrade naar een pro-abonnement
- Met onbeperkt toegang tot alle artikelen en de kennisbank
- Gratis Ebooks en Kortingen op events & webinars
- Een eigen bibliotheek met uw favoriete artikelen
1 maand gratis, daarna € 16,50 per maand of € 200,-- per jaar. (exclusief BTW)
Bent u al lid? Log dan in.
als er een team baat kan hebben bij psychologische ondersteuning, dan is het naar mijn mening wel Belgie, en dat zeg ik als econoom...daar is veel winst te behalen en dan zou er ook op andere wijze gestreden zijn denk ik tegen Argentinie. Er hingen iets teveel koppies naar beneden...
De weerstand van veel coaches tegen welke externe ondersteuning dan ook is groot, helaas gaat dit ten kosten van de resultaten en zijn coaches die hier wel gebruik van maken (of zelf actie op ondernemen zoals Van Gaal) dan in het voordeel. Ik dek dat heel veel Nederlanders het Belgie meer dan ooit gegund hebben, over vier jaar zal Belgie zonder meer ver komen met deze selectie...met wat psychologische ondersteuning, dat dan weer wel.
hgrt., Gyuri
je weet dat ik je bijdragen altijd op prijs stel, en daarom vergeef ik je dat deze wel wat lang is uitgevallen! Ook al is dat laatste inhoudelijk natuurlijk geheel terecht.
Het is belangrijk, het belang van professionalisme overal te blijven benadrukken. Toeval bestaat, maar sommige dingen zijn geen toeval meer!
Uit onderzoek van de Noorse strafschopwetenschapper Geir Jordet blijkt dat Nederlandse (en de ook slechte penaltynemers uit Engeland) spelers de strafschop veel sneller nemen dan bijvoorbeeld Duitse, het verschil ligt op ongeveer 0,5 seconden na de fluit van de scheidsrechter voor de Nederlanders en bijna een seconde voor de Duitsers. Daarmee vertonen Nederlandse spelers 'vluchtgedrag', ze willen zo snel mogelijk van de taak verlost zijn. De Duitse spelers nemen de uitdaging liever aan. Zij willen de taak zo goed mogelijk volbrengen. Voor de goede verstaander, een snel genomen strafschop hoeft dus niet altijd mis te zijn, maar wel veel vaker. Gisteren namen alle Nederlanders de strafschop relatief snel. Met de bekende gevolgen. Oplossing. laat spelers van de fluit minimaal nog tweemaal in en uitademen, beter voor de concentratie, rustiger en dus effectiever.
Gyuri
Cillissen is als Van der Sar aan het begin van zijn carriere. Goede keeper, en slecht op penalty's. Hij ligt of in de verkeerde hoek, of hij os te laat als hij reageert op de bal.
We zagen verbetering, het is nog geen common knowledge. Van Gaal noemde het net zo makkelijk weer een loterij, terwijl iedereen zag dat we voor de erdte strafschop al kansloos waren.
Nederland verzuimt steevast om iemand achter de zestien op de tweede paal te zetten die een te lange hoekschop of te ver doorgekopte bal vanaf de eerste paal op kan pikken. De Duitsers doen dit wel en scoren daar vaak mee.