Paradoxaal leiderschap


Boeken · Columns

Paradoxaal leiderschap benut de kracht van tegenpolen. Het ‘en-en’-perspectief zorgt er voor dat je flexibeler en wendbaarder inspeelt op markt en omgeving.

Je klant vraagt steeds meer maatwerk, maar de organisatie wil vooral werken volgens gestandaardiseerde processen. Je wil dat je teamleden zich strikt houden aan de regels en procedures, maar ook dat ze lef en ondernemerschap tonen. Je wil snelheid maken in je verandertraject, maar ook alle stakeholders betrekken…

Je wordt als leider, manager en als professional dagelijks geconfronteerd met het spanningsveld tussen tegengestelde benaderingen. Je voelt daarbij vaak de noodzaak om een ‘eenduidige keuze’ te maken want dat geeft duidelijkheid en houvast. Maar is dat wel nodig… en leidt dit tot effectieve en duurzame oplossingen?

<...


Tamara Ronteltap
Het concept 'paradoxaal leiderschap' doet me sterk denken aan een essay van Robert Greenleaf uit 1970(!) over 'servant leadership'. Oude wijn in nieuwe vaten? Niettemin een mooi pleidooi voor meer zelfreflectie en kwetsbaarheid aan de top.
Ivo Brughmans
Dank voor je reactie Tamara! Greenleaf heeft inderdaad een prachtige synthese ontwikkeld tussen dienen en leiden: je geeft richting door de juiste condities te creëren voor medewerkers en je faciliterend op te stellen. Een paradox op zichzelf, waarbij schijnbare tegenpolen op een hoger niveau met elkaar worden verenigd en tot een nieuwe kwaliteit versmelten. Maar paradoxaal leiderschap houdt in mijn beleving ook in dat je niet altijd dat hoge niveau van synthese moet of kunt aanhouden, maar vooral bewust moet kunnen schakelen tussen tegengestelde benaderingen. Je kan er ook bewust voor kiezen om (tijdelijk) in één van beide extremen te gaan. Een autoritaire aanpak kan in een bepaalde context veruit de beste optie zijn.

Meer over Leiderschap