Even los van de exacte aantallen. Zeg: we hebben 1 miljoen ambtenaren. Maar zeg ook: we hebben 16 miljoen Nederlanders. Dit betekent dat in uw straat, waar 16 mensen wonen, één persoon is belast met publieke taken voor zichzelf en de 15 anderen. Het gaat hier dan om defensie, politie, onderwijs, infrastructuur, rechterlijke taken, zorg, dijkbewaking, luchtverkeersbeveiliging, verzorging en onderhoud openbare ruimte en ga zo maar door. Je krijgt spontaan medelijden met die ene persoon. Je zou hem of haar een hulpje gunnen.
Het overheersende sentiment is dat het allemaal wel wat minder kan en moet. Inefficiëntie, bureaucratie en logheid worden benadrukt; de autonome groei van het apparaat wordt gezien als een fenomeen dat niet te stoppen is. Minder moet! Niet in de laatste plaats ingegeven d...
Politie
Waarom heeft de politie in Zoetermeer maar 2 auto’s ter beschikking en moeten ze voor versterking een verzoek indienen bij de Politie Haaglanden? Waarom werkt de bestaande automatisering niet goed bij de Politie? Gegevens raken weg zegt men. Zijn ze echt wèg (backup) of onvindbaar (niet goed ingevulde zoekvelden)? Of verschillen de zoekvelden links en rechts? En waarom kunnen alleen sommige agenten “in elkaars systeem kijken”? Waarom zijn er nog steeds tig politiesubsystemen in Nederland)?
Brandweer
Waarom constateert men NÁ implementatie dat het C2000 systeem een Emmentaler kaas is met héle grote gaten? Welke bonzo’s hebben vóór het gunnen van de order hun huiswerk niet gedaan?
Gemeente
Waarom is het aanvragen van een bouwvergunning (tig instanties) niet al in de vorige eeuw volledig geautomatiseerd? Waarom zijn er evenveel vrije variaties van rampenplannen als gemeentes?
Waarom moet ik een afspraak maken om het dossier van mijn huis in te kunnen zien? Waarom moet het een dag duren om dat ding 5 meter met de lift omhoog te toveren en 22,50 ex kopieën kosten?
Waarom worden wèl de groenvoorzieningen continu uitbundig gepleegd? Waarom wordt een stoep opnieuw gelegd die nog 100 jaar mee zou kunnen? Maar het witten van een paar betonpaaltjes “zit niet in het beleid”(officieel commentaar), zodat voor onze deur elke dag een paar keer een pizza coureur een bijna dood ervaring heeft?
Gezondheidszorg
Waarom staan artsen voor Abortus en Euthanasie niet onder resp. de A en de E in de gele gids?
Waarom moet ik voor een tube antizwemmerseczeem (6,95 euro) zalf éérst een doktersrecept halen (wachtkamertijd en geld)? “Nou, meneer, omdat er verslavende ingrediënten in zitten” zei de apothekers(assistente). Belachelijk. Waarom worden klachten nog steeds onderzocht door degenen die ze veroorzaken?
Provincie
Waarom bestaan Provincies nog als bestuurslaag? Waarom zijn de grenzen van de Waterschappen niet beter “gelijnd” met grenzen van gemeentes, politie, brandweer en hulpdiensten?
Ministeries
Waar blijven de al talloze malen voorgestelde horizontale (procesgerichte) organisatie structuren?
Waarom bakkeleien gemeentes en rijk tientallen jaren over het doortrekken van een autoweg?
Waarom is kraken nog altijd niet gelijk met diefstal en dus strafbaar?
Onderwijs
Waarom staan we toe dat een hele sector geen beoordelingsgesprekken voert? Waarom kan een slecht presterende leraar niet gewoon eruit vliegen of worden geoutsourced? Waarom spreken belasting en UWV niet dezelfde taal en worden niet dezelfde regeltjes gehanteerd, zodat de nietsvermoedende hardwerkende en te goedertrouwe ZZP-ers als fraudeurs bij een politieambtenaar geroepen wordt en vervolgens absurd beboet met terugwerkende kracht?
Verborgen agenda’s
Samenvattend kan je concluderen dat er waarschijnlijk sprake is van twéé achterliggende fenomenen: prioriteiten en werkgelegenheid. Waarom leiden vragen over bezuinigingen altijd tot hetzelfde antwoord: dan moeten we snijden in X, Y of Z?
Bullshit. Haal nou eens ECHT de bezem door het regeltjes drijfzand. Licht die processen nou eens goed door en stem ze zinnig en flexibel af op veranderende omstandigheden. En als daarvoor nog een 16e man nodig is: die betaalt zich duizendvoudig terug.
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consultant.
Na een eeuw Tayloriaans falen, zouden wij toch eindelijk eens moeten beseffen dat dit niet, nooit werkt! Centralisatie zorgt voor ineffectiviteit, bureaucratie, vergadercultuur en grote, dikke lagen overhead.
Wanneer je centraliseert, dan ook direct uitbesteden aan een commerciele parij. Anders zoveel als mogelijk decentraliseren.
Deze week: een ernstig zieke moeder uit Rotterdam krijgt geen (30 uur)PGB meer sinds haar autistische kind op de middelbare school zit
Daardoor moet haar partner gaan werken (algeheel mantelzorger met zware taak moeder en dochter te verzorgen en begeleiden)
Doordat partner werkt, moet moeder dochter begeleiden en loopt op de tenen.
Dochter wordt agressief naar moeder.
Gemeentelijk wijkteam schakelt kinderbescherming in.
Deze laat een bureau X de situatie bekijken.
Conclusie: PGB moet herstart worden.
Wijkteam ziet dit niet zitten en vraagt steeds nieuwe verslagen van deskundigen om hun mening te staven.
Gezin krijgt geen huishoudelijke zorg omdat partner dat kan.
Intussen dreigt het gezin te stranden.
Er is een rechtzaak gaande en moeder wordt zieker.
Wat als moeder wegvalt?
Kortom: veel leed en kosten, terwijl de oplossing simpel lijkt.
Ik heb een paar jaar geleden iemand horen spreken van een bureau tegen bureaucratie.
Die gingen met instanties om de tafel om een eenvoudige en kosteneffectieve oplossing te zoeken.
Weet iemand welk bureau dit kan zijn?