Een optimistische denkstijl

Het werk van de vooraanstaande Amerikaanse psycholoog Martin Seligman laat zien dat optimistisch denken een zeer belangrijke vaardigheid is die aangeleerd kan worden. Wat bedoelt hij precies met optimistisch denken? Welnu, om wijs te worden uit wat er gebeurt in hun leven kennen mensen verklaringen toe aan gebeurtenissen nadat deze hebben plaatsgevonden. Dit proces wordt 'attributie' genoemd. Seligman beschrijft hoe mensen verschillen in hun attributiestijl (ook wel ‘verklarende stijl’ genoemd). Hij beschrijft drie dimensies van attributie:

1) Permanence: is de oorzaak van het probleem permanent (voortdurend) of tijdelijk?
2) Pervasiveness: is de oorzaak van de gebeurtenis algemeen of specifiek?
3) Personalization: is de oorzaak van de gebeurtenis intern (veroorzaakt door de persoon zelf) ...

Justus de Broeckenaere
Meneer Visser is in staat een leesbaar, informatief en bruikbaar stuk met een kop, staart en kritische noot te schrijven. Hierom steekt dit stuk met kop en schouders uit boven het managersgeleuter dat doorgaans op deze site geplaatst wordt.

Ik pleit ervoor dat de stukken van meneer Visser gewoon op de hoofdpagina
geplaatst, want van deze meneer kan men wel wat leren....


Justus de Broeckenaere



Michael Pullens
Leuk te zien dat een dergelijk fenomeen in drie lagen snel te pakken is. Blijft dus hangen en zet aan het denken.

Prettig te lezen!
Coert Visser
<b>Een vrolijke kijk stelt de dood uit</b>
Vandaag in de wetenschapsbijlage van trouw staat een interessant stukje over de effecten van optimisme met als titel: 'Een vrolijke kijk stelt de dood uit'.

<b>Onze verwachtingen zijn een self fulfilling prophecy</b>
In het artikel staat dat wie somber is over zijn oude dag, knaagt aan zijn eigen levensverwachting. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan waaruit blijkt dat een negatieve kijk op ouderdom rechtstreeks invloed heeft op het lichamelijk functioneren: ons hart wordt onrustig onder het somberen. Nieuw onderzoek laat zien dat onze verwachtingen over hoe het is om oud te zijn ons als een self fulfilling prophecy boven het hoofd hangen.

<b>Optimistische nonnen leven langer</b>
Vorige jaar publiceerde het tijdschrift Journal of personality and Social Psychology een onderzoek dat al in deze richting wees. Trouw: "Nonnen van de zusterorde Notre Dame die bij hun intreden, een halve eeuw gelden, een levenslustig opstel over zichzelf hadden geschreven, leefden veel langer dan zusters die indertijd met een bedrukt gemoed het klooster ingingen.

<b>Nieuw onderzoek: optimisten hebben een betere oude dag</b>
In het augustusnummer van hetzelfde tijdschrift wordt bericht over nieuw onderzoek. Aan een grote groep mensen werd 23 jaar geleden gevraagd naar hun verwachtingen over hun oude dag en hun levensverwachting. "Uit de antwoorden van toen kun je stereotiepe beelden van de oude mens distilleren, positief of negatief. De een verwacht stram, uitgerangeerd, vergeetachtig, afhankelijk, seniel en verward door het leven te moeten, terwijl de ander met het beeld van een éminence grise, van een verstandig, geïnteresseerd, wijs, kwiek en gewaardeerd mens zijn oude dag tegemoet treedt. Dan voel je de uitkomst van de studie aankomen: de positivo's leefden jaren langer. Net als bij de zusters van de Notre Dame bleek optimisme een adequaat levenselixer. En een zwartgallige kijk op de toekomst maakte zichzelf in negatieve zin waar."

<b>De optimisme-paradox</b>
Een interessante paradox: één van de belangrijkste redenen voor optimisme is waarschijnlijk ......juist ja: optimisme!

<a href=http://www.m-cc.nl/NOAM-OOA-1-doel.htm target="_blank">Coert Visser</a>

Wilt u gedetailleerdere informatie over dit bericht? Stuur dan even een email naar: coert.visser@wxs.nl


Meer over Management Development