Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
De enorme waarde- en geld-machine die we Europa noemen, en die we na 1945 pruttelend en met horten en stoten op topsnelheid kregen, is aan het morrelen. Krijgen we hem weer aan? Gewoon gas geven? Iets bijstellen? Maar wat moet er bijgesteld worden? Of slaat hij helemaal af?
Alles kan. Als we weer zo'n waarde- en geld-creeerende motor willen hebben, moeten we wat afspraken maken. Over wie er aan het stuur en gaspedaal zit, wie de chef-monteur is... Als we dat niet doen draaien we hem aan gort.... Wat wel zonde is.... Als we het *wel* doen, dan gaan we weer verder met die heerlijke rit met fantasische uitzichten....
Sommigen geloven het niet zo, maar probeer je maar eens voor te stellen dat de staatkundige indelingen en wijze van omgaan met grenzen was gebleven zoals hij in '46 - '47 in Europa was. We lagen toen aan het infuus van Amerikaanse Dollars. We besloten er met een aantal landen iets aan te doen, wat zo'n enorm succes was dat wel elk land eraan mee wilde doen. Uiteraard.
De huidige crisis is, naar mijn gevoel, een periode die we achteraf, over een eeuw of zo, de vorming van Europa zullen noemen. Geen natie zoals ze sinds medio 19e eeuw ontstonden, maar een nieuwe vorm van besturen.
De grote clash tussen het kapitalisme en het communisme is wel voorbij, de ene verliezer hangt amechtig in de touwen, de andere verliezer is al lang begraven, hoewel er nog wat tenen bewegen...
En we zoeken nog steeds naar vormen van efficient en democratisch bestuur. Centraal geleid gaat alles zeer snel, kun je rap stappen zetten in de goede richting. Als de goede richting fout blijkt te zijn, is dat dodelijk voor de samenleving als geheel. Zie USSR, Chili, etc. Dan maar super decentraal en democratisch. Dan krijg je een enorme versnippering van macht, gevolgd door een concentratie van macht op een niet voorspelbare plek, doordat partijen gaan samenwerken, fuseren, etc. Zoals er nu multinationals zijn met een omzet groter dan sommige landen. En dan zijn de belangen weer teveel op dollars gericht, en het is weinig democratisch.
Ik denk dat we in Europa een volgende stap aan het ontwikkelen zijn, in welke richting het besturen van zoiets als een europese gezamelijkheid zou kunnen. We zoeken naar een nieuwe verdeling: 1. wat moet je nou echt centraal regelen en afdwingen 2. wat kun je als richtlijn laten waar landen het zelf wel kunnen invullen hoe ze het regelen, en 3. waar moet Brussel zich überhaupt niet mee inlaten?
Het gezamenlijke doel *zou kunnen zijn*: voldoende welvaart creeeren voor iedereen, in een maatschappij waar elke individu zich kan doen horen wat hij wil, al dan niet via grotere groeperingen als regio's, landen, politieke partijen, ideeele organisaties voor milieu, etc. Het gaat om die grote balans. Er zijn partijen die puur alleen voor de macht gaan, andere alleen voor geld, alleen voor individuele vrijheid, nationale vrijheid. Het gaat om het vinden van die balans die voor iedereen acceptabel is.
De ontwikkeling laat zien dat er meer is dan onze eigen kleine oogklepbelangetjes. Hark wat guldens binnen de hekken van Nederland, en we zijn gezamenlijk on-nederlands arm. Breng de motor op gang en we dienen niet alleen een aantal ideele doelstellingen, maar worden er bepaald niet minder van. Net als in de afgelopen decenia gedaan is.