Opleiding: Opleiding De Vertrouwenspersoon in het Onderwijs | start 20 mrt 2024

De rol van de vertrouwenspersoon in het onderwijs is, zeker in deze tijd, een zeer uitdagende. Je hebt te maken met een kwetsbare doelgroep, complexe problematiek en veel verschillende betrokkenen. Het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs neemt toe. Door het toenemende gebruik van social media komen er nieuwe vormen van grensoverschrijdend gedrag bij en wordt het lastiger hierop toezicht te houden.

In het onderwijs kan grensoverschrijdend gedrag zich tussen verschillende betrokkenen voordoen, denk bijvoorbeeld aan de volgende verhoudingen: student-student, docent-leerling en medewerker-medewerker. 

Je komt in jouw rol als vertrouwenspersoon dus verschillende melders in verschillende situaties en in verschillende leeftijdscategorieën tegen. In de praktijk betekent dit dat je vaak zult moeten schakelen. 

Waar je de ene dag in gesprek gaat met ouders van een minderjarige leerling die helemaal in paniek zijn, omdat hun kind online wordt gepest, voer je de andere dag een gesprek met een timide 16-jarige mbo-student die seksueel getinte appjes van een docent heeft ontvangen.

In het onderwijs gelden er, afhankelijk van het onderwijstype, verschillende wetten en regels.  Zeker als het gaat om minderjarige leerlingen en studenten schrijven deze strikt voor hoe er gehandeld moet worden. 

Het is dus niet alleen van belang dat je weet welke wet-en regelgeving er in welke situatie geldt, maar ook moet je over een breed scala aan gesprekstechnieken beschikken. Hiervoor is inzicht in de impact van de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag op de melder cruciaal. 

Als je als interne vertrouwenspersoon werkzaam bent kunnen er nog andere uitdagingen bijkomen. Je collega’s voelen zich bedreigd, want “Waarom gaat de student niet in overleg met de mentor?” of “Waarom kun je als vertrouwenspersoon plotseling niet meer overleggen over een bepaalde leerling, we bedoelen het toch allemaal goed?”

Ook kun je een melding ontvangen over een hele populaire collega, waar je zelf ook goed contact mee hebt. Misschien kun je je er helemaal niets bij voorstellen en is je eerste reactie “Dit kan toch niet waar zijn?”

Als vertrouwenspersoon in het onderwijs moet je dus van goeden huize komen.

Het doel van deze opleiding is om je meer (bewust) bekwaam te maken en je te voorzien van zowel een stevige inhoudelijke basis als het ontwikkelen en versterken van jouw communicatie vaardigheden en gesprekstechnieken. Dit, zodat je aan alle werkzaamheden die bij jouw rol horen, van voorlichting tot nazorg, op een uitstekende manier invulling kunt geven. 

Natuurlijk is er ook aandacht voor jouw persoonlijke leerdoelen en is er voldoende ruimte om eigen casuïstiek in te brengen. 

Voorafgaand aan iedere cursusdag ga je aan de slag met een huiswerkopdracht die jouw kennis en vaardigheden versterkt. Behalve dat er een stevige (juridisch) theoretische basis wordt gelegd, is er ruimte voor jouw professionele ontwikkeling als vertrouwenspersoon aan de hand van verschillende oefeningen, rollenspellen en uitgebreide reflectie. Je verlaat de opleiding bovendien met een handig overzicht van handreikingen en tools die je direct kunt toepassen.

Meer...
€1.438
ex. BTW
Aangeboden door
Compliance Insights Academy
Onderwerp
Voortgezet Onderwijs
Vertrouwenspersoon
Niveau
Looptijd
18 dagen
Taal
nl
Type product
Lesvorm
Evenement
Aantal deelnemers
Min: 8
Max: 15
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Utrecht
do 20 mrt. 2025