Utrechtse bedrijven lossen netcongestie op met energiehub

Om overbelasting van het stroomnet te verminderen vormen vijf Utrechtse bedrijven samen een energiehub. Ze stemmen stroomverbruik onderling op elkaar af om grote pieken te voorkomen. NRC kopt met: 'Als Picnic de elektrische busjes oplaadt, gebruikt het bedrijf ernaast even wat minder stroom'.

Deze week is op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht de energiehub EMCU (e-hub) gestart. Door slim samen te werken en energiegebruik efficiënt te managen, bieden de vijf deelnemende bedrijven de mogelijkheid om te verduurzamen en uit te breiden, ondanks netcongestie. C. van Heezik Vrieslogistiek, De Stiho Groep, Platra, IJsselfoort en Picnic hebben gezamenlijk de e-hub opgezet.

Een e-hub is een lokaal samenwerkingsverband bij energie, waarin zowel producenten als verbruikers gezamenlijk energie opwekken, verhandelen, consumeren en opslaan. Dit maakt het mogelijk om het lokale elektriciteitsnet efficiënter te benutten en economische of sociale voordelen te behalen. Door vraag en aanbod lokaal op elkaar af te stemmen, wordt er minder transportcapaciteit van het elektriciteitsnet vereist, wat zorgt voor minder belasting en ruimte biedt voor verdere groei en verduurzaming.

Het opzetten van een e-hub vergt doorzettingsvermogen en lef. Het was  een lang en ingewikkeld traject, van idee tot realisatie heeft het bijna drie jaar geduurd, zegt een van de initiatiefnemers. Nu, met de opgedane kennis, inzichten en urgentie, hopen ze dat dit proces in de toekomst veel sneller zal verlopen. Door te experimenteren, te leren, te doen en te delen, maken we de energietransitie toegankelijker en versnellen we de voortgang. Samenwerking is de sleutel.

Het gezamenlijke contract tussen e-hub EMCU en netbeheerder Stedin, waarbij er een collectief transportvermogen is gecontracteerd, biedt voordelen voor zowel de deelnemende bedrijven als de netbeheerder:

  • Verduurzaming van hun bedrijf en uitbreiding van hun transportvermogen.
  • Gezamenlijke energieopslag en flexibele inzet van middelen, zoals de koel-vriesinstallatie van Van Heezik, die als buffer dient. Ook de zonnepanelen en Zero Emissie trucklaadpalen van De Stiho Groep spelen hierin een rol.
  • Delen van kosten en expertise op het gebied van energiemanagement en verduurzaming.

Stedin zegt erover: "Opwekkers en verbruikers werken samen bij het opwekken, verhandelen, consumeren en opslaan van energie, waardoor het lokale energienet efficiënter wordt benut. Dit leidt tot economisch en sociaal rendement en vermindert de belasting van het elektriciteitsnet, wat ruimte vrijmaakt voor groei en verduurzaming".

Bron: VARNWS

Lees ook: Ruimtegebrek en netcongestie remmen Nederlands bedrijfsleven

Krijg toegang tot alle toepasbare kennis en gedeelde ervaringen met een Pro-abonnement

Upgrade nu voor €200,— 

Managementsite, kritisch, wars van hypes, interactief en altijd op zoek naar wat wél werkt.

Word een PRO