Opleiding: Nascholing Verdieping gesprekstechnieken

Deze cursus is speciaal ontworpen om vertrouwenspersonen te ondersteunen bij en extra handvatten te geven voor het voeren van gesprekken met melders. Als vertrouwenspersoon is het essentieel om vertrouwen op te bouwen, te luisteren, te ondersteunen en mogelijk door te verwijzen. Gesprekstechnieken spelen een cruciale rol bij het succesvol vervullen van deze rol. 

Vanuit jouw innerlijke houding geef je de verhouding met degene die zich bij jou meldt vorm. Je leert hoe je dit zo kunt doen, dat er een veilige en vertrouwelijke omgeving ontstaat, waarin de melder zich gehoord en gesteund voelt. Daarnaast worden tips en tricks gedeeld om gesprekstechnieken effectief toe te passen. Je ervaart hoe je de communicatie verbetert, empathie toont en de juiste vragen stelt om tot de kern van het probleem te komen.

Tijdens de cursus leer je aan de hand van het model van de Zes Houdingen van Karen Walthuis (zij is ook de trainer) te reflecteren op je eigen houding en het effect ervan op je gesprekspartner en op het contact met elkaar. Je ervaart hoe je door te schakelen tussen verschillende houdingen de melder beter van dienst kunt zijn. Je zult merken dat gesprekken, zelfs die met moeilijke boodschappen of delicate onderwerpen, soepeler verlopen.

Er wordt ook aandacht besteed aan het bewustworden van wat er in jouzelf speelt, wat er eventueel getriggerd wordt en hoe dat invloed kan hebben op het contact met de melder. Je krijgt handvatten voor zelfzorg en zelfreflectie. Dit is voor een vertrouwenspersoon heel erg belangrijk, juist omdat je te maken krijgt met soms heftige emoties en pijnlijke casuïstiek. Zeker als je in dezelfde organisatie werkt, kan het behoorlijk binnenkomen en ook jouw gevoel van veiligheid aantasten. Het is een hele uitdaging om dan jouw eigen hoofd en lijf helder en ontspannen te houden.

Je leert hoe je een oprechte, empathische en functionele verbinding tot stand brengt en hoe je op natuurlijke wijze schakelt tussen sturing geven aan het gesprek en de ruimte laten aan de melder.

Als vertrouwenspersoon ben je bekend met het omgaan met meldingen en mogelijke klachten. Het beheersen van verschillende gespreksvaardigheden is daarop een onmisbare aanvulling. Deze training in verdiepende gesprekstechnieken en de Zes Houdingen, biedt praktische handvatten voor goede gesprekken die energie opleveren in plaats van kosten. Je krijgt doorvoeld inzicht in het relationele aspect van jouw rol als vertrouwenspersoon, wat jouw mogelijke valkuilen zijn en hoe je daarmee adequaat om kunt gaan.

Echt luisteren is een kunst op zich. In deze cursus leer je jouw luistervaardigheden te verdiepen om optimaal resultaat te behalen uit opvang- en vervolggesprekken. Oordeelvrij luisteren, met openheid en interesse in de belevingswereld van de melder, is de basis van het contact met de melder. In combinatie me het bespreken van kaders en verwachtingen, creëer je een veilige relatie met elkaar, die steunend is voor de melder.

Of je nu net begint als vertrouwenspersoon of al jarenlange ervaring hebt, deze cursus biedt waardevolle inzichten en praktische handvatten om jouw gespreksvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Na het voltooien van deze cursus zul je met meer vertrouwen en competentie de begeleidingsrelatie vorm kunnen geven en de melder effectiever van dienst kunnen zijn als vertrouwenspersoon.

Meer...
€518
ex. BTW
Aangeboden door
Compliance Insights Academy
Onderwerp
Gesprekstechnieken & Gespreksvaardigheden
Niveau
Looptijd
6 dagen
Taal
nl
Type product
Lesvorm
Evenement
Aantal deelnemers
Min: 8
Max: 16
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Den Haag
ma 10 nov. 2025