Opleiding: Nascholing Arbeidsrecht voor Vertrouwenspersonen

Als vertrouwenspersoon hoef je geen jurist te zijn en hoef je geen arbeidsrechtelijk advies te geven.  Toch is het van belang dat je als vertrouwenspersoon basiskennis hebt van het Nederlandse arbeidsrecht. Je wilt namelijk in het geval van een melding een goede inschatting kunnen maken van de situatie en adequaat kunnen informeren over mogelijke vervolgstappen. Om dit goed te kunnen doen moet je weten welke mogelijkheden het arbeidsrecht biedt, maar ook wat mogelijke arbeidsrechtelijke risico’s zijn.

Want, hoe zit het eigenlijk als een medewerker zich na een melding van grensoverschrijdend gedrag ziek heeft gemeld? En wat betekent het als de werkgever de ziekmelding niet accepteert? 

Wat zijn eigenlijk de verplichtingen van de werkgever op grond van het arbeidsrecht? Is mediation een geschikte vervolgstap? De bedrijfsarts vindt namelijk van wel. Betekent dit dat jij als vertrouwenspersoon verplicht moet doorverwijzen naar een mediator? 

Hoe zit het eigenlijk met jouw eigen positie als vertrouwenspersoon? Misschien heb je de werkgever nu al een aantal keren na een melding van grensoverschrijdend gedrag gewezen op mogelijke risico’s, maar negeert de werkgever jouw advies volledig. 

Wat nu als jouw werkgever je vanwege je rol als vertrouwenspersoon steeds lastiger begint te vinden? Kan dat gevolgen hebben voor het voortbestaan van jouw arbeidsovereenkomst? Je merkt op dat je vanaf het moment dat je vertrouwenspersoon bent geworden niet meer in aanmerking bent gekomen voor een promotie. Kun je hier dan iets tegen doen?

In deze cursus word je stap voor stap, aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden en rechtspraak, op een interactieve manier door het arbeidsrecht geleid. Wil je zelf een casus of vraag inbrengen? Dat kan natuurlijk ook!

Na het volgen van deze cursus ga je met meer zelfvertrouwen als vertrouwenspersoon aan de slag en heb je een beter beeld van het arbeidsrechtelijk kader. Je kunt de melder beter informeren over diens mogelijkheden en mogelijke vervolgstappen én beschikt over meer inhoudelijke handvatten voor het gesprek met de werkgever. Ook ben je in staat in te schatten wanneer je als vertrouwenspersoon juridisch advies moet inwinnen en/of moet doorverwijzen naar een arbeidsrechtjurist.

Meer...
€518
ex. BTW
Aangeboden door
Compliance Insights Academy
Onderwerp
Sociale Geneeskunde
Vertrouwenspersoon
Arbeidsrecht
Niveau
Looptijd
6 dagen
Taal
nl
Type product
Lesvorm
Evenement
Aantal deelnemers
Min: 8
Max: 16
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Den Haag
do 13 feb. 2025