Opleiding: Leergang portfoliomanagement

Met deze leergang geven we de deelnemers inzichten in zowel de theoretische als de praktische kant van portfoliomanagement met zowel aandacht voor de bovenstroom (structuur, templates, processen) als de zachte onderstroom (cultuur, houding en gedrag). Dit alles zodat de deelnemers maximaal toegerust worden om hun organisatie echt vooruit te helpen op het gebied van portfoliomanagement.

Doelgroep

De leergang richt zich op mensen die binnen een organisatie actief zijn bij de inrichting en/of uitvoering van portfoliomanagement. Dit kan zijn in de rol van portfoliomanager of portfoliomanagement officers.

Programma

Het definitieve programma van 10 dagdelen, verdeeld over 5 dagen wordt vastgesteld in overleg met de deelnemers waarbij de persoonlijke leerdoelen medebepalend zijn voor de definitieve invulling. Iedere deelnemer krijgt de mogelijkheid om een dagdeel te kiezen waar zijn of haar uitdaging samen met de onderwerpen van het dagdeel uitgebreid aan de orde komen. Het volgende programma wordt als uitgangspunt gehanteerd:

Dagdeel 1 en 2: Gemeenschappelijke context

We beginnen de leergang met een volledige dag waarin we starten met onderling kennismaken, elkaars leerdoelen delen en het definitieve programma vaststellen. Daarna gaan we in vogelvlucht door alle aspecten van portfoliomanagement. Aan bod komen verschillende methodes voor portfoliomanagement, de context van portfoliomanagement, aanpalende organisatiegebieden en ook veranderkundige menselijke aspecten die van belang zijn om portfoliomanagement in te richten en uit te voeren.

Dagdeel 3: Randvoorwaarden inrichten

In dit dagdeel richten we ons op de onderdelen van portfoliomanagement die ingericht moeten zijn of worden om te kunnen beginnen met portfoliomanagement. Denk hierbij aan zaken als een (minimale vorm van) besturing, een basis informatievoorziening, samenhang met de staande organisatie, indeling in deelportfolio’s en in categorieën, een PMO functie en ook een bepaalde mate van volwassenheid van de veranderinitiatieven zelf. Deze dag zal vooral praktijk georiënteerd zijn met ruime aandacht voor de rol van de portfoliomanager en menselijke aspecten. 

Dagdeel 4: Initiatieven verzamelen

Dit dagdeel richten we ons op de portfoliofunnel met kandidaat initiatieven als input voor prioritering. We gaan in op gericht versus autonoom verzamelen van initiatieven, methodieken voor vertaling van strategische doelen naar veranderinitiatieven, hoe om te gaan met verschillende tijdshorizonten, de verschillende focusgebieden van portfoliomanagement (strategisch versus control gericht) en de gevolgen hiervan voor het verzamelen van initiatieven. Inzet van dit alles is om tot een set initiatieven te komen die geprioriteerd kan worden op een manier die aansluit hoe een organisatie voordelen wil halen uit portfoliomanagement.

Dagdeel 5: Portfolio prioriteren

In dit dagdeel richten we ons op verschillende wijzen waarop een portfolio kan worden geprioriteerd. Ook gaan we uitgebreid in op de menselijke aspecten hiervan. Centrale vraag is hoe je met de beperkingen die er zijn, komt tot een zoveel mogelijk gedragen prioritering die maximaal aansluit bij de ambities van een organisatie. Dit in een context waar de belangen niet allemaal hetzelfde zijn. En natuurlijk aandacht voort wat hierbij de rol van de portfoliomanager en de portfolioboard is.

Dagdeel 6: Portfolio balanceren

Dit dagdeel gaat in op het in balans krijgen van een portfolio. Balanceren op verschillende onderwerpen zoals de diverse doelstellingen onderling, op vraag en aanbod van resources, ambitie versus risico’s, adoptievermogen etc. Door te balanceren wordt een portfolio realistisch en voorspelbaar. Dit raakt echter ook de persoonlijke ambities van mensen. Vandaar dat we naast aandacht voor technieken en processen zeker ook aandacht besteden aan de onderstroom van balanceren.

Dagdeel 7: Portfolio realiseren

In dit dagdeel gaan we in op zaken die van belang zijn als een portfolio in realisatie is genomen. Aan de orde komen zaken als risicomanagement, rapportages, kwaliteit van voortbrenging en management controls. Hoe breng je dit op niveau van een portfolio en hoe maak je gebruik van wat er al is? Ook besteden we aandacht aan stakeholdermanagement en communicatie, oftewel hoe houd je iedereen betrokken?

Dagdeel 8: Portfolio sturen

Hier gaan we in op een aantal besturingsmodellen van portfolio’s. Aan de orde komen zaken als gecentraliseerde portfolio’s, deelportfolio’s, autonome (landen)organisaties, clusterstuurgroepen, samenhang met Agile werken en de samenhang met sturing op projecten en programma’s. Welke rol doet wat in dit geheel en hoe hangt dit alles samen met de staande organisatie? 

Dagdeel 9 en 10: Praktijkintegratie

In deze dag staat jouw werkgebied centraal met wat je in praktijk kunt brengen van het geleerde. We starten met een samenvatting van de behandelde onderwerpen, waarna je voor jezelf nagaat hoe je dit kunt toepassen binnen jouw organisatie. Vanzelfsprekend met veel interactie. Inzet is dat je hiermee een aanzet voor een (verbeter)plan voor jouw eigen organisatie hebt. Aan het einde krijgen alle deelnemers een certificaat van deelneming. Natuurlijk sluiten we deze dag af met een borrel.

Optionele MoP training

Voorafgaand aan de leergang kan optuioneel worden deelgenomen aan een ééndaagse MoP Foundation training. De kosten voor deze dag zijn € 1.250,- exclusief 21% BTW, inclusief 1 examenvoucher.

Meer...
€3.995
ex. BTW
Aangeboden door
Ruysdael
Onderwerp
(Agile) Portfoliomanagement
Niveau
Looptijd
40 dagen
Taal
nl
Type product
training
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Max: 10
Tijdstip
Overdag
Keurmerken aanbieder
Cedeo