Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Het lijkt of we vergeten dat de mens nog altijd een sociaal 'dier' is, dat ergens bij wil horen. Waar hoor je bij als zzp-er? Misschien bias als lezer van Trouw, maar de doorgeschoten individualiseringstrend lijkt weer richting collectivisering te gaan.
En het lijkt alsof dit soort trends dan gelden voor alle soorten organisaties, maar hoeveel procent van de werkgelegenheid leent zich voor uitvoering door 'op afroep beschibare krachten'? (bijv. politie, zorg, vuilnisophalen, onderwijs, rechtspraak, ...)
Uitdagend artikel. Mijn dank.
De laatste zin intrigeerde mij in het bijzonder: ”In de organisatie van de toekomst staan drie processen centraal: configureren, contracteren en integreren. Daar zal de managementaandacht naar uit gaan.”
Daar moest ik wel ff over nadenken. Wat zouden de auteurs hiermee bedoelen. Plotseling viel mij het voorbeeld van het Chinese bedrijf Haier te binnen. https://www.managementsite.nl/haier-nieuw-organiseren-semler-of-taylor
Hier volgt mijn poging om de 3 processen concreet in te vullen met elementen van Haier. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
Het configureren heeft bij Haier de vorm gekregen van een virale zwerm van duizenden zelfstandige micro-ondernemingen.
Het contracteren doen de micro-ondernemingen zelf in wisselende combinaties om met elkaar tot een winnende propositie te komen voor een sector, doelgroep of klant. Tevens is er de prikkel om als micro-onderneming een eigen ecosysteem te creëren door micro-ondernemingen op te richten.
Het integreren en samenwerken met andere micro-ondernemingen doet een micro-onderneming naar eigen keuze waarbij er regels zijn om de samenwerking te faciliteren en te conditioneren.
De managementaandacht gaat vooral uit naar het steeds slimmer maken van de figuratie. Voor de rest draait het zoals het draait, en dat is zeer winstgevend met een snelle groei van het Haier-ecosysteem.
Er is relatief weinig management of staf nodig voor de besturing. Al jaren geleden zijn de 10.000 middenmanagers ontslagen.
Dit lijkt mij aardig in buurt komen van wat jullie aangeven als ‘de organisatie van de toekomst’. Komt het ook in de buurt van wat jullie verstaan onder 'configureren, contracteren en integreren'?
Op één punt wijkt dit beeld af. De ontkoppeling van mens en organisatie heeft niet plaatsgevonden. Door slimme werving, selectie en promotie houdt men de mensen vast, mede door het ondernemerschap te cultiveren met alle kans op een hoog inkomen.
Al met al, bijna te mooi om waar te zijn. Ik ben benieuwd. Hoe dan ook, er zijn ook al andere ondernemingen die een dergelijk organisatieontwerp aanwenden.