Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Ongewenst gedrag, is in mijn optiek altijd een integriteitsschending. In sommige gevallen kan het ondermijnend werken. Gezag wordt niet meer serieus genomen; het kan verworden tot een 'bedrijfsterreur'. Net als op school, zijn ook binnen bedrijfsculturen 'pispaaltjes' te vinden. Die collega's die net even anders zijn. De kracht van een organisatie zit juist in de diversiteit van het personeelsbestand!
Met integriteit kan je niet sjoemelen. Je bent het, of je bent het niet. Een beetje bestaat niet. In het artikel gaat het mij iets te veel over de vage 'waarden'. Waarden veranderen sluipenderwijs in andere waarden; kijk naar de politiek van 15 jaar terug en naar die van nu! Zwart Piet! Zelfs in ons land bestaan per streek verschillende waarden.
Ik zou het eerder hebben over de 'normen' - vastgelegde regels - denk aan wetten of aan een bedrijfscode met omgangsregels. Van mij mogen daar - bij schending - sancties op staan. Net als bij een eed of een belofte die zo in de mode zijn, zoals bij de banken. Nu nog een flinke sanctie bij de schending van die bankeed! In de 'nette' bankwereld is dat nog not-done. Bij de politie - waar ik vandaan kom - staan stevige strafrechtelijke sancties op schending.
In die wereld waar ik vandaan kom gaan we uit van een adagium van 'nieuwe bezems vegen het schoonst'. Een nieuwe leidinggevende kan zich in het begin laten gelden (positief of negatief); kan de bedrijfsregels expliciet maken. Maar .... een tap veeg je niet van beneden naar boven schoon! De hoogste bomen vangen ook de meeste wind en zullen dus een bijzonder rol hebben met het geven van een goed voorbeeld.
Het artikel gaat mij iets te veel uit van nog beginnende vormen van ongewenst gedrag.Gedrag wat nog te corrigeren is. Echter wanneer dit zich al voordoet hoort de leiding zich af te vragen: 'wat hebben we gemist?' Belangrijk is het 'open communicatie' over de normen (preventie), in plaats van 'procedures' voor wanneer het fout gaat (repressie).
Ik ben niet zo van lijstjes (mindset veranderen). De rechterrij is zeer sympatiek maar soms zal je de rechterzijde toch moeten gebruiken.