De manager van de toekomst is een ondernemer

Cover stories · Boeken

Een superondernemer moet over speciaal DNA beschikken. Althans, dat was de misvatting tot voor kort. Wat maakt ze succesvoller ten opzichte van anderen die net zo hard werken, of soms zelfs harder? Wat weten zij wat andere ondernemers en managers niet weten? Wat is hun échte geheim: hun netwerk? De middelen die ze ter beschikking hebben? DNA?

Vijf Effectuation principes

Succesvolle ondernemers en ondernemende managers geloven niet dat ze de toekomst kunnen voorspellen of controle moeten hebben over de omgeving waarin ze opereren. Iets wat de meeste managers moeilijk los kunnen laten lijkt het wel. Het goede nieuws is dat managers niets ‘hoeven’ los te laten. Wetenschappelijk onderzoek onder het toeziend oog van Nobelprijswinnaar Herbert Simon laat overtuigend zien dat het mogelijk is om su...

herman bouwhuis
Het boek van Thomas heb ik in een lange reeks van boeken, in z'n geheel uitgelezen. Omdat hij opschrijft wat ik allang weet over ondernemen. En zo'n feest van herkenning kan niet lang genoeg duren.
Dat hij 'gehakt' maakt van lang als 'waar' veronderstelde uitgangspunten, waaraan nogal wat mensen een goede boterham hebben verdiend, is mooi meegenomen.
Ronald de Lange
Thomas heeft een onderscheidend en bruikbaar boek afgeleverd temidden van alle managementliteratuur. Het boek geeft duidelijke handvatten die passen bij het ondernemen in de huidige onzekere en onvoorspelbare markten. Het boek mag niet ontbreken op het bureau (en niet in de kast) van ondernemers of medewerkers die controle willen hebben in de onvoorspelbare omgeving. Het is een eye-opener en een open deur tegelijk wat de lezer met verbazing zal bevestigen. Een aanbeveler dus!”
kees hoogeveen
Sinds jaar en dag wordt mijn ochtend-ritueel gestart met lezen,en dan wel datgene lezen waar op gekauwd moet worden en waarin de uithoeken van de geest op onverwacht wijze wordt bezocht al dan niet wenselijk. Het valt niet mee om daar gepaste literatuur bij te vinden het gros van de boeken wordt dan weer halverwege dicht geslagen en let wel definitief. Er zijn uitzonderingen ,de grote filosoof Montaigne (1533 -1592) die zichzelf eeuwen geleden al als studiemateriaal observeerde dat opschreef en daar ongekend kritisch in was en zich niet spaarde , een pleitbezorger van het omgaan met de wisselende omstandigheden en ook zijn onvolkomendheden niet verbloemde , dit zelfs verwonderlijk als toeschouwer observeerde.. Dit boek, de essays is inmiddels mijn lijfboek alle andere zijn van het nachtkastje verdwenen op 1 na , jawel het boek van de heer Thomas Blekman een eigentijdse filosoof, kosmopoliet, visionair die voortborduurt op het huidige aan erosie lijdend tijdsbeeld. Thomas roept op tot een paradigma-shift ,een cultuuromslag. Bij het lezen viel ik van de ene verbazing in de andere. Als musicus,filmer,cultureel ondernemer wist ik allang dat je wijzer wordt als je al je zintuigen opengooit bij de route die je wenst af te leggen daar deze per definitie anders meandert dan voorgesteld . Maar laat dit boek nou als een soort gids werken Als ik het weer is niet weet en in mijn bed lig te tollen dan richt ik mij tot de `Essays of tot het boek Effectuation en met vaste overtuiging kan ik u mededelen dat de volgende dag zich lichtvoetiger en wijzer aandient . De overpeinzing voortkomend uit het gelezene biedt perspectief niet alleen prive' maar geeft ook een toekomstvisie waarin niets vaststaat dat weten we zeker, maar na het lezen geeft dit een wonderbaarlijk geruststellend gevoel. Een mooi huwelijk die twee verheven boeken wat maakt het uit dat er ruim 500 jaar tussen zit.
José van den Hoven
..."staat centraal dat managers en medewerkers zelf door hun handelingen de toekomst maken en dus bepalen wat er met een trend gebeurt, en niet andersom. Cocreëer de toekomst met middelen die je beheerst en met zelfverkozen partners..."

Ik kan me er helemaal in vinden !
whulsbergen
Het zoveelste lijstje "evergreens."

Recept:
1. Maak een kort hip lijstje waar iedereen het mee eens zal zijn: "Evergreens"
2. "Bewijs" je punten door een aansprekend voorbeeld, waarvan de lezer denkt "dat wil ik ook!"
3. Maak een simpel ogend lijstje met dingen die mensen anders moeten gaan doen. Goede voornemens zeg maar.
4. Verkoop veel boeken.

Leuk voor de manager die zich weer eens wil opfrissen door het oude verhaal vanuit een nieuw perspectief te lezen. En voor iedereen die op zoek is naar een kerstkado natuurlijk.
Machiel van Dooren
Thomas Blekman rijkt een sterk paar handvaten aan waarmee de start én doorstart van ondernemerschap in een ander daglicht wordt gesteld. Als ondernemer veel herkenning, maar ook "oh ja..." waarmee handelingen die er uit gewoonte eigenlijk al in zaten nu ineens worden benoemd. De instrumenten van effectuation zijn volgens mij niet alleen van waarde voor managers en ondernemers in de zakelijke markt, maar brengen ook een nieuwe kijk op zaken binnen de goede doelen sector waar op dit moment bestaansrecht en inkomstenbronnen stevig onder druk staan. Door de bril van effectuation kunnen fondsenwervende instellingen zien welke andere wegen kunnen worden bewandeld om zelfstandig inkomen te genereren en bestaande business modellen anders in te richten. Cruciaal in een tijd waarin geefgedrag veranderd en de rol van institutionele partijen wordt verkleind.
Jurgen Nieuwenhuijsen
Woensdag 10 januari is Thomas Blekman gastdocent bij Erasmus Collegereeks voor Ondernemers. Hierin spreekt hij over Effectuation en biedt hij handvaten en praktische tips voor ondernemers! Kijk voor meer informatie op www.collegereeks.nl
Thomas Blekman
Laat ik beginnen met mijn complimenten aan jou Joshua! Mooi artikel geworden. En dank ook voor alle warme reacties. Waar je begint voor je gevoel als roepende in een woestijn, groeit het langzaam maar ZEKER uit tot een beweging die steeds meer volume en overtuiging krijgt! Zelfs zoveel dat de opvolger al in de maak is. "Orkestratie van Effectuation" gaat het heten en is vanaf mei beschikbaar.

Vandaag is bekend geworden dat het boek Corporate Effectuation daadwerkelijk genomineerd is voor managementboek van het jaar 2012!

Met gepaste trots wil ik dan ook graag Arthur Olof, SDU, Erik vd Pluijm, Jeroen Busschers, Andre van Villa Y, Henri Mennens, Peter Stopplenburg, Frank Nagel, Frank Klemann, Corina Kuiper, Fred van Ommen, Marieke Cambeen, Camilla vd Boom, Michael Faschingbauer, Matthijs van Dijk, Edwin de Beukelaar, Rene Mauer, Jonas van Stekelenburg, Saras Sarasvathy, Stuart Read, Machiel van Dooren, Rijn Vogelaar en mijn mede partners bij De Beukelaar Groep bedanken! Zonder jullie was dit nooit zo fraai geworden!

Nu maar hopen dat de kracht van de inzichten en de toegankelijkheid van de wetenschappelijke kennis, reden genoeg zijn voor de jury om het ook te plaatsen als titel op de shortlist!

Knap spannend!

Meer over Ondernemerschap