De tendens van de afgelopen jaren was gericht op winstmaximalisatie. Meestal vanuit de gedachte dat als ik mij kon richten op de winst van mijn eigen bedrijf, de markt wel zou zorgen voor mijn leveranciers. Inkooporganisaties wilden ogenschijnlijk niet meer praten over kwaliteit en total cost of ownership maar richten zich in hun gesprekken alleen nog op prijs. Vaak vanuit een houding die leek te gaan over principes van ongelijkwaardigheid, afhankelijkheid en daarmee het recht van de sterkste. Ethisch gezien niet erg aantrekkelijk maar het lijkt wel handig als je als bedrijf alleen uit bent op zeker stellen van euro’s. Maar is dat ook zo? Waar moeten we op dit moment voor kiezen? Op korte termijn snijden of op lange termijn koers houden en misschien wel investeren. Bedrijfsresultaten valle...
Onderhandelen in crisistijd
Probeer het Pro-abonnement nu 1 maand gratis
Upgrade naar een pro-abonnement
- Met onbeperkt toegang tot alle artikelen en de kennisbank
- Gratis Ebooks en Kortingen op events & webinars
- Een eigen bibliotheek met uw favoriete artikelen
1 maand gratis, daarna € 16,50 per maand of € 200,-- per jaar. (exclusief BTW)
Bent u al lid? Log dan in.
Goed stuk... Je stelt de vraag waar wij in ons bewustzijn een stap te zetten hebben. In aansluiting op het laatste deel van je artikel zou ik willen zeggen dat dat begint bij de aandeelhouder. Zodra die aandeelhouder de fundamentele keuze maakt om te investeren in bedrijven die zich richten op het geven van een impuls aan de kwaliteit van leven in onze wereld - en die bedrijven daar dan ook op aanspreekt - krijgt het begrip aandeelhouderswaarde een andere invulling, en worden die bedrijven gestimuleerd om anders naar hun diensten / producten te kijken.
Voor beursgenoteerde ondernemingen lijkt dat beeld misschien nog ver weg, voor niet beursgenoteerde organisaties zie ik dergelijke aandeelhouders in toenemende mate om mij heen.
Zulke aandeelhouders (veel meer "investeerders" dan "beleggers") zullen zich van nature voor langere termijn aan bedrijven verbinden (het gaat niet om korte termijn euro's maar om lange termijn kwaliteit). Daarmee stellen zij die bedrijven in de gelegenheid om minder korte termijn en minder euro gericht te werken, en zich te focussen op kwaliteit - en daarmee impliciet op lange termijn.
Hartelijke groeten,
Jeroen van Zelst
Mensgericht ondernemer