Welke management consultant kan zich eigenlijk onafhankelijk noemen? Wel eens nagedacht wie deze professional betaalt voor zijn advieswerk? Hoe vaak is het niet dat een consultant wordt ingehuurd om te oordelen over de kwaliteit van deze of gene manager of een directie. Opdrachtgever is bijvoorbeeld de RvC, de bank, of het bestuur. Maar zo’n opdracht is veelal ingegeven door vermoedens of twijfels. Niet zelden belandt de consultant in een slangenkuil, waarin zijn onafhankelijkheid twijfelachtig wordt. Welke consultant durft het aan om zijn eigen opdrachtgever erop aan te spreken als blijkt dat deze zelf onderdeel of zelfs de bron van sores is?
Decennialang was ik management consultant en keurig lid van de Orde van Organisatie Adviseurs, die onder andere met een doorwrochte code een ethisch...
V4... Voor gek worden verklaard? Natuurlijk kan dat wel! Alhoewel dat meer zegt over degene die de verklaring aflegt.
Zelf al vaak gezien dat coaches, begeleiders worden. Consultants tegen hun principes en overtuigingen ingaan... In omgevingen waar leiders overtuigd zijn van hun kunnen..
En het eigenlijke probleem het management is, maar dit dus niet ter tafel komt.
Ik ken er zelf 2 die authentiek zijn en blijven, dit komt met name door hun financiele onafhankelijkheid...
Gr,
Erik (SKWshop).
Het zou zelfs heel raar zijn om iets waardevols voor niks te leveren ... ik krijg toch ook geen gratis bier van Heineken ... of een gratis auto van Volkswagen ... of een gratis IPhone van Apple?
Dat verwacht toch ook geen enkele professionele klant ... gratis consultants ... ik kom ze wel tegen (Bijna gratis dan) maar meestal is het niet veel soeps geweest wat ze gedaan hebben.
Echte consultancy ethiek bestaat slechts daar waar het belangenconflict WEL aanwezig is en de consultant gewoon zijn rug recht houdt en de afhankelijkheid strak onder controle heeft.
Voor waardevolle consultants die zich gewoon durven baseren op feiten dus bestaat dit probleem niet.
- onafhankelijkheid in schijn
- onafhankelijkheid in wezen
Waar je column zich vooral mee bezig houdt is de onafhankelijkheid in schijn. De schijn die zo mooi verwoord wordt met'wiens brood men eet, wiens woord men spreekt'. Als je je laat betalen heb je dus de schijn al een beetje tegen. Als je je niet laat betalen, is er bijna per definitie iets verdachts aan de hand, in ieder geval in schijn. Dus je niet laten betalen helpt daar niet voor.
In wezen onafhankelijk zijn, je rug recht houden, daar gaat het om. Dat wordt bepaald door je eigen integriteit.
Toch heb ik voor deze gemakkelijke reageerders een paar vragen:
- kun je erg genieten van een mooie zonsondergang?
- heb je enkele echte, hechte vrienden?
- heb je samen met je partner wel eens een kind op de wereld gezet?
- snuif je weleens de frisse lucht op aan zee?
- heb je op het sterfbed van een ouder mooi afscheid kunnen nemen?
Ik kan dit lijstje nog wel een kilometertje aanvullen, maar mijn punt mag duidelijk zijn: Juist de dingen die er in dit leven echt toe doen zijn gratis.
Dus doe vooral je best om het tegendeel te bewijzen en ga lekker zuurstof verkopen of ondergaande zon. Iets dichterbij misschien: een dating site 'Rent a Friend'.
Veel succes met de vercommercialisering van alles dat waardevol is.
En mocht het moeizaam blijken: je weet nu waar je gratis advies kunt krijgen!