Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Prima verhaal. In ''Leiderschap ontraadseld'' gaat Manfred Kets de Vries hier dieper op in. Hij stelt dat narcisme en leiderschap op een ingewikkelde manier met elkaar verbonden zijn. Een boek dat ik zeker wil aanbevelen voor een ieder die meer over narcisme en leiderschap wil begrijpen.
Ik heb met opzet niet gerefereerd aan Kets de Vries, Niet alleen in het door jou genoemde boek maar ook in Managers op de divan en Folie a deux etc beschouwd hij narcisme vooral als ziekte, als psychologische afwijking. Ik heb juist de onmisbaarheid van narcisten bij innovatie willen aantonen in navolging van Maccoby
Hoe past dit dan in deze context bij het transformationele Leiderschap met al haar vrouwelijke componenten?
Narcisme komt zeker ook bij vrouwen voor, maar sociale inbedding is meer des vrouws dan des mans. Er zijn bovendien nog steeds minder vrouwelijke leiders dan mannen. Ik zou wel enige namen kunnen noemen van vrouwen die aan narcisme lijken te lijden maar het bewijs ontbreekt en dus zou dat speculatief zijn en laat ik dit na. In het sprookje van Sneeuwwitje is de stiefmoeder zeker narcisitisch.
Verder ben ik het volstrekt niet eens met het feit dat het bevlogen leiders zijn; het zijn blikvernauwende leiders die alleen maar doen wat zij denken dat goed is. De mensen die jij noemt in je artikel waren toevallig ook begaafd in ander opzicht en dat hebben ze kunnen gebruiken. Helaas zijn de narcisten onder ons niet perse begaafd met iets wat zij goed kunnen. Ik deel je mening in het artikel dus niet, mede omdat narcisten niet in staat zijn het beste uit mensen te halen en volgens mij is dat wat we nodig hebben in de toekomst: iedereen op zijn plek 100 % verantwoordelijk maken voor wat hij/zij doet.
Je reactie is zeer begrijpelijk maar het boek van Maccoby steunt toch echt op onderzoek, ook al denk jij dat Narcisten geen bevlogen leiders kunnen zijn. Het tegendeel is waar en inderdaad de sociale inbedding is niet primair aan hen besteed maar aan het management/ toezicht van een organisatie. Ik durf de stelling aan dat een organisatiie die narcisten niet aankan ook weinig zal weten te halen uit ander talent, Vrij naar mijn mening dat als je niet met Pubers weet om te gaan je ook niet kunt innoveren
Ik geloof in leiderschap dat de organisatie sterker maakt en maximaal het aanwezige talent benut. De valkuilen van grote ego's (narcisten) zijn bekend; ze zijn niet altijd sterk genoeg om voldoende tegenstand te organiseren. Die tegenstand is nodig om de leider met de voeten op de vloer te houden, dus in de realiteit.
Innovativiteit van organisaties is niet enkel voorbehouden aan organisaties met narcistische leiders, maar vooral een kwestie van visie, organiseren en talent de ruimte geven. Juist voor zogenaamd 'dienend leiderschap' zie ik een grote toekomst. Met name ook omdat de jongere generaties door dat andere leiderschap worden gemotiveerd.
Ik zal niet beweren dat dienend leiderschap en het kunnen maken van verbindingen niet erg gewenst is. Maar innovatie krijg je naar mijn mening toch meer met eigenzinnige type's. Wij verbinden en dienen zoveel in ons poldermodel dat we onszelf kapot overleggen. Er moet dus naar mijn mening meer ruimte komen voor eigenzinnig talent, maar dat is geen exclusief recht
Narcisten hebben ontegenzeggelijk grote kwaliteiten; ze zijn intelligent, charmant, charismatisch en hebben veel dadendrang. Maar de schaduwkanten zijn ook evident: berekenend, manipulatief, machtsbelust en geen sterk moreel kompas. De organisatie is er om hun status te verhogen, in plaats van zij er zijn om de organisatie te verbeteren.
Laten we vooral niet vergeten dat Narcisme een ziektebeeld is; ze zijn doorgeschoten naar de negatieve kant; verslaafd aan hun eigen behoeften.
Gezien hun kwaliteiten komen Narcisten vaak bovendrijven in organisaties. Maar macht corrumpeert. Dat geldt vooral voor de Narcist; hoe meer succes, hoe gevaarlijker het wordt. Er zijn vast voorbeelden waarbij Narcisten goede dingen hebben gedaan. Maar helaas zijn er een overweldigend aantal slechte voorbeelden die een spoor van vernieling hebben achtergelaten.
Natuurlijk heeft Grimbert een goed punt dat om de broodnodige innovatie vorm te geven we leidinggevenden nodig hebben met durf en doorzettingsvermogen, vaak tegen de stroom in. Maar innovatie ontstaat lang niet altijd door een afzonderlijk genie, hoe briljant ook. Innovatie ontstaat steeds vaker doordat een groep met diverse achtergronden en expertise aan een gezamenlijk doel werkt. Leiding geven is dan een kwestie van ruimte scheppen voor, en het faciliteren van, creativiteit en samenwerking richting een gedragen doel. Narcisten zijn daarbij uit den boze.
Laten we niet weer dezelfde fout maken door te denken dat we ‘sterke’ leiders nodig hebben. We hebben samenbindende leiders nodig die begrijpen dat het bereiken van doelen alleen werkt als een multifunctioneel team op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect kunnen laten functioneren.
Deze positieve kenmerken zijn goed voor leiderschap B = C
Een narcist is goed voor leiderschap Dus A = C
Oorlog levert banen op
Banen zijn goed voor de economie
Oorlog is goed voor de economie.
Op deze manier kun je iedere stelling goedpraten.
Zo kun je ook redeneren dat we vermijdende leiders nodig hebben. Vermijdende leiders zijn een kei in verbinden van mensen, en dat hebben we nodig. We vergeten alleen even dat zij als leider zachte heelmeesters zijn die vanuit hun conflictmijding stinkende wonden maken .
Dit artikel gaat met name in op ‘de positieve kenmerken van Narcisme’. Dat betekent niet dat we mensen met narcisme aan de top nodig hebben, maar mensen met deze positieve kenmerken. Mensen met slagkracht, innovatie en creativiteit zijn niet voorbehouden aan de narcist. Dus de stelling dat Narcisme samengaat met gewenste persoonlijkheidstrekken : eens. De stelling dat we dan dus Narcisten nodig hebben aan de top is wat mij betreft een redenering die mij voor het examen onderzoeksvaardigheden van mijn studie destijds een dikke rode streep had opgeleverd.