Na banken is nu overheid toe aan mentaliteitsverandering

Columns

De overheid in Nederland is verworden tot een meritocratisch bureaucratisch monstrum waar toppolitici en ambtenaren elkaar de bal toespelen, terwijl de burgers en het MKB systematisch worden uitgemolken en beboet.

Een dergelijk boude stelling vraagt om onderbouwing die ik geef in tien samenhangende bouwstenen.

1) Overbodige bestuurslagen als provincies, 50% van de gemeenten en alle deelgemeenten, benevens circa 350 adviescolleges worden in stand gehouden, terwijl Nederland niet veel groter is dan Rijnland Westfalen. Het nut van veel van deze colleges is omstreden. Bovendien vertragen zij in ernstige mate de besluitvorming.

2) Het ‘polder’ bestuur in Nederland ligt in handen van een relatief kleine kring van circa 1000 participanten, die vrijwel allen lid zijn van de VVD, CDA en PvdA en in ...

Branko Lastdrager
Hoewel ik alle in het artikel genoemde punten herken verwonder ik mij toch over de laatste zin. Welke shocktherapie? Zeker in lijn met de voorgestelde verandering van mentaliteit kan ik u mededelen dat er binnen de banken, laat staan de toplaag, nauwelijks tot geen verschuiving is geweest. Er zijn wel degelijk veranderingen aangebracht, maar dat heeft tot dusverre niet tot een andere mentaliteit geleid.

Gezien de huidige mentaliteit en positie van politici, bestuurders en leiders is het wellicht ook naïef of in ieder geval lang wachten tot zich daar een kentering in mentaliteit voltrekt. En los daarvan, als er al sprake zou moeten zijn van een andere mentaliteit, dan dien ik toch eerst naar mijzelf te kijken. Het is makkelijk om naar anderen te wijzen en deze een ingrijpende shocktherapie aan te bieden. Willen we echt(er) een verandering van mentaliteit, dan dienen we toch vooral zelf iets nieuws te initiëren.
Grimbert Rost van Tonningen
Auteur
De naderende verkiezingen zullen werken als shocktherapie, de kans dat Wilders PVV de grootste wordt is groot, daar komen echter geen oplossingen vandaan. Een vijf partijen kabinet lijkt de enige mogelijkheid voor opvolging van Rutte 2, dat wordt dan de laatste kans voor de bestaande middenpartijen. De Tweede Kamer discussie gisteren over Hebdo etc was een rituele dans Kosten worden decentraal doorgeschoven, zonder dat daar aan een krachtige bestuurslaag wordt gewerkt, dus komt daar een ontsporing, tekort gemeenten nu reeds meer dan 5 miljard. Gemeenteraden staan buitenspel bij de nieuwe zorg, omdat combinaties van meer dan tien gemeenten inkopen.
Bij de banken is er inderdaad weinig veranderd, het wachten is daar dus op de volgende crisis.
Rob de Brouwer
De analyse is juist, maar het publiek heeft zich van de politiek afgekeerd. Bij de groepen die op weg zijn naar de onderklasse speelt politiek geen enkele rol. Politici zijn grotendeels goed opgeleide vrijgestelden, mensen die nooit echt hebben gewerkt maar hun carrière bij de ambtenarij of bij ngo's begonnen en op een goed moment overstappen naar de politiek om daar de belangen van hun kiezers te behartigen. Moeten we niet een redelijke politiek partij oprichten die dit van binnenuit gaat doorbreken? De huidige politieke klasse zal dit nooit doen.
Grimbert Rost van Tonningen
Auteur
Beste Rob
Ik denk dat er een crisis bij de bestaande middenpartijen van PvdA tot en met VVD zit aan te komen. Na Rutte 2 is waarschijnlijk slechts een vijf partijen kabinet mogelijk, ik hoop dat dat zal leiden tot een wake up call anders neemt een radicaliserende groep op rechts of links het over. In een nieuwe politiek partij zie ik voorshands weinig, we hebben er al teveel

Meer over Overheid