Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Vriendelijke groeten
Gerard van Knijff
Dat gesprek wil ik graag met u voeren. Noem mij uw mailadres en ik treed met u in contact. Ik stuur u dan tevens het pdf-bestand.
Met vriendelijke groet,
PDR
1. vakkennis; je moet als docent weten waar je het over hebt, je moet je vakgebied en de beroepspraktijk kennen, het wat.
2. pedagogisch/didactische kennis; het hoe van het faciliteren van leren; het begeleiden en coachen
3. de manier waarop een docent lid is van en bijdraagt aan team- afdelings- en college-ontwikkeling
4. de rol als medewerker van een innovatief en ondernemend ROC; ontwikkelen en delen van kennis en kunde; ROC-breed
De organisatie heeft een belangrijke taak om de mindset mogelijk te maken waarin de medewerker zich kan ontplooien en persoonlijke ontplooiing kan verbinden met organisatieontwikkeling.
Ik vraag me af of het invoeren van een systematiek van licensering (met daaraan de verplichting verbonden de licentie aantoonbaar te onderhouden) professionalisering kan versterken. Beroepsgroepen die zo'n systematiek kennen noemen zichzelf zonder uitzondering professional. De wet BIO lijkt een eerste aanzet tot een dergelijke systematiek.
Graag ontvang ik van u PROVO. De thematiek van Professionals in het onderwijs raakt ook mijn onderzoek naar de samenwerkingsmogelijkheden tussen onderwijsmanagers en docenten (professionals?).
Binnenkort verschijnt mijn artikel hopelijk pop de ManagementSite.
Alvast dank voor toezending!
sjaak.toonen@inholland.nl
Prima artikel ( fraai proza ook) in het Brabants Dagblad van 19 februari 2008. Ik heb het gevoel dat de maatschappelijke overtuiging aan het scharnieren is.
F. Lathouwers
advocaat AOb
Erik de Wilde....
Peter Slikker
Met vriendelijke groet,
Ottot Meulenbeek
Dank voor uw reactie. Ik stuur u PROVO graag toe; wees zo goed mij uw (mail)adresgegevens te verschaffen.
Met vriendelijke groet,
Peter De Reijke
Kunt u mij PROVO in pdf formaat mailen.
groet
henk van komen
ROC Tilburg
Graag zou ik het PROVE per mail ontvangen.
Alvast hartelijke dank
Groet,
Dirk Goijert
dirk@foodrend.nl
Groet,
Karin
karin@heeswijkschool.nl
duidelijk artikel. Ben ook geïnteresseerd in het onderzoek.
jos.steynebrugh@ziggo.nl
zie bijgaand werkboek presteren met professionals
http://www.kultifa.nl/Webversie%20Werkboek%20prestatieverbetering%20kennisintensieve%20organisaties.pdf
Werkboek bij boek Presteren met professionals (S. de Groot, Kluwer)
Betekent vooral condities scheppen voor deze professionals zoal feedback, leercondities, taakstelling etc.
Gr Steven de Groot
Op dit moment zijn wij bezig om de zorgstructuur op onze school te vernieuwen. Daarbij wordt een beroep gedaan op de professionaliteit van de docent. Ik ben daarom zeer geïnteresseerd in uw onderzoek en de resultaten daarvan. Graag zou ik daarom het PDF-file ontvangen a.kruiskamp@nijrees.nl
Bij voorbaat dank,
Alfred Kruiskamp
zorgcoördinator OPDC 't Nijrees te Almelo