Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Je column past erg bij deze tijd waar mensen in opstand komen tegen gezag. Dat merk ik ook de laatste tijd bij MS; in 2007 en 2008 behoorde het nog tot het establishment en nu even makkelijk neemt het de rol van de oppositie in.
Deze column spreekt me overigens erg aan. Ik zag ook onlangs (in de wereld van beleggen, waar ik me nog wel eens begeef) iemand die een seminar gaf, "of het nu een goed koopmoment was." En ik dacht; tja, typisch alleen de verkopers (met een seminar) verdienen hier nog aan.
Mensen kunnen niet meer voor zichzelf denken. Ze laten zich liever leiden door echte leiders... Watjes zijn het.
Ik begrijp de strekking van je betoog, maar vind wel dat je Ben Tiggelaar hiermee ernstig tekort doet. Ik ken hem als iemand met een grote parate kennis op het gebied van managementtheorieën, die goed in staat is om daar de hoofdlijnen uit te destilleren en deze helder en duidelijk kan verwoorden. Dat is een kunst en een kunde, waar een prijskaartje aan hangt. Over de hoogte van dat prijskaartje kun je best discussiëren, maar hier geldt simpelweg het marktmechanisme voor managementseminars.
De vergelijking met Euclides kan ik ook wat moeilijk plaatsen. Deze goede man leefde in een totaal ander tijdperk, waarin de beschikbare feitenkennis smal en uitermate overzichtelijk was. Bovendien is de wiskunde een exacte wetenschap, gebouwd op (onveranderlijke) axioma's en wiskundige bewijzen.
De managementtheorie is empirisch van aard. Dit brengt ondermeer met zich mee dat er een uitermate grote hoeveelheid kennis voorhanden is. Om een voorbeeld te geven: Amazon biedt op dit moment een keuze uit 257.000 beschikbare managementboeken. Als we daar nog alle beschikbare onderzoeken, publicaties, scripties en dissertaties bij optellen, komen we uit op een getal dat Euclides waarschijnlijk nog geen eens had kunnen uitspreken! '
Er zijn nog een aantal punten waarop ik de vergelijking tussen de klassieke wiskunde van Euclides en de moderne managementkunde van Ben Tiggelaar behoorlijk mank vind gaan. Maar misschien dat anderen die handschoen willen oppakken.
Een inspirend betoog. Heerlijk om het te lezen. En dat komt omdat het zo herkenbaar is, je er ook een alternatief naast zet, je het perspektief daardoor breder / vollediger maakt en je daardoor de lezer zijn ogen verder opent.
En omdat het zo herkenbaar is wat mijn ervaring is met zo'n dag.
Ik wil er nog een aanvulling aan toe voegen. Uit eigen ervaring. Vele goeroe's die in Bert zijn dag voorbij komen heb ik ook persoonlijk gezien/gesproken/ervaren. En ook hun boeken gelezen. Dit als inspiratie voor onze leiderschapstrajecten.
Echter wat mij dan opvalt wanneer we met nieuwe groepen leiders aan de slag gaan is het volgende. Een van de eerste vragen die ik dan stel is welke leiderschapsboeken ze hebben (lees: in de kast hebben staan). Een aantal steekt dan hun hand op. De volgende vraag is of ze het ook hebben gelezen. De groep dunt uit naar een paar lezers. Heb je het ook toegepast en wat is je ervaring dan is het een heel select groepje (1-2 deelnemers).
En dat is wat ik mij ook afvraag na zo'n dag. Wat gaat men er werkelijk mee doen na deze dag en is het effect ook te meten na 6 maanden, 1 jaar.
MBA is er voor managers. MBA zorgt dat managers nog meer manager worden. MBA levert een nog grotere manager af. Mooi! Alleen jammer dat de (business) wereld vraagt om LEIDERS.
Jan Stoop
Partner van De COREPORATION
Tiggelaar weet op een heerlijke informele manier te inspireren door lekker vlot door grote stapels inhoud te dansen. Hij is één van de weinige sprekers die mij in de afgelopen 10 jaar echt heeft weten te inspireren. Dat doet dynamic reading van een lijstje van de thinkers top 20 echt niet.
Bij het lezen van deze column krijg ik de indruk dat de schrijver gewoon jaloers is. Zou je zelf ook niet graag voor zo'n volle zaal met enthousiaste mensen willen staan? Gaan dan werken aan een goed idee of een mooie visie, in plaats van dit soort verzuurde columns te schrijven.
En nu ga ik weer snel aan het werk, een mooie training maken voor een klant in de stijl van Ben Tiggelaar. Ik ben alweer teveel tijd kwijt met het leveren van verzuurd commentaar op een matige column...
Ik weet niet, of dat een hele dag boeiend is. Ik weet ook niet wat ik er nu anders door doe - misschien mijn aantekeningen van toen maar weer eens doorkijken.
(Ander voordeel: ik kon er gratis naartoe, want dat had ik bij een of andere actie gewonnen.)
Belangrijker is misschien de vraag:
wat hebben we aan MBA's? Loopt de opkomst van de MBA's niet direct parallel aan het creëren van een sensationele combinatie van een ecologische, financiële en economische crisis, zoals deze planeet nog nooit eerder heeft gezien?
Zie evt. deze discussie op Bnet:
http://blogs.bnet.com/mba/?p=453
Kortom: MBA - waarheen, waarvoor?
Chapeaux, maar de 7000 deelnemers die dit seminar hebben gevolgd, zijn zeker geen MBA materiaal, want in het geval dat je niet begrijpt dat er toch een klein verschil zit tussen een leuk informatief seminar en een echte MBA bij een gerenommeerde geaccrediteerde universiteit dan hoor je per definitie niet thuis op een MBA.
Leuk dat Ben, er goed mee scoort, het geeft meteen aan het niveau van de mensen die zogenaamd de leiders/top managers moeten zijn
Misschien een tip voor de heer Tiggelaar probeer even een accreditatie te krijgen. en een tip voor de deelnemers zet gewoon MBA achter uw naam want de titel is niet beschermt. Gelukkig weten mensen die daadwerkelijk een MBA gedaan hebben dat niet de titel belangrijk is maar aan welke universiteit iemand zijn MBA heeft gehaald.
Overigens zou ik die mensen die dit congres hebben gevolgd adviseren mijn advies niet te serieus te nemen net zoals de stelling een MBA in 1 dag maar de keuze is aan u.