Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Geen managers en managementtheorieën bij dit leuke spelletje! Geef die jongens één opdracht mee als ze de wei in gaan: gewoon lekker spelen, jongens! De rest is allemaal onzin.
Als ik jouw reactie lees, denk ik, je hebt het artikel niet gelezen en je bent direct aangeslagen bij het zien van de titel. Bij goed lezen zien ze je dat het met name de coach is die andere uitgangspunten en oefeningen moet geven. Wellicht kunnen spelers dan zelfs met MINDER opdrachten de wei in dan nu het geval is. Jouw oplossing is trouwens opmerkelijk. Denk je dat toptrainers als Louis van Gaal en Jose Mourinho (finale Champions League) de spelers lekker de wei in sturen zonder opdrachten? Jouw methode gaat terug tot de jaren dertig van de vorige eeuw. Toen Nederland na een wedstrijd op het WK naar huis kon....ik moet er niet aan denken dat ze naar je luisteren!
Beste Willem,
Als je goed leest, zou ik wel de verf kopen, maar nog niet gaan schilderen...het hangt helemaal af van de voorbereidingen, met name na de 1e ronde en met name de standaardsituaties.
hgr.,
Gyuri
Er wordt echt veel op rondo's en vergelijkbare spelletjes getraind, dat is niet zomaar een fabeltje. Het 'broekuittrekken' is mij overigens even ontgaan, lijkt mij humoristisch voor wie er van houdt, maar niet echt toevoegen aan de kansen van Oranje. Er kan ook gelachen worden na de training, genoeg tijd voor lijkt mij. Voetbalspeler is een mooi beroep, mag je best serieus nemen. ik zeg wel eens: 'de Nederlanders zien voetbal als spelletje, de Duitsers als beroep'. En wie is nu het meest succesvol?
hgr.,
Gyuri
Zou het zo kunnen zijn dat spelers gewoon niet begrijpen dat een bij een team-spel samenwerken het allerbelangrijkste is? Dat deel-optimalisering niet per sé leidt tot winst voor het totaal? Denkbaar.
Of dat ze wellicht de instructies gewoon niet vatten? Lijkt me, gezien de gemiddelde voor-opleiding, niet ondenkbaar.
Of zou het kunnen zijn dat degenen die het WEL begrijpen continu gehinderd worden door die grote ego voor hun kop, zodat ze de andere spelers gewoon ECHT niet zien?
Of nog erger: dat ze geplaagd worden door ster-allures?
Of NOG veel erger: een mentaliteit van “Rot op, als ik eruit vlieg verdien ik aan de transfer?”
Of gewoon “Nederland is een leuk opstapje, op naar het ECHTE werk”?
Maar het kinderachtigste lijkt mij een houding van "Mamma, kijk mij nou es, zonder handen"
In alle gevallen geen eenvoudig klusje voor een trainer, lijkt me. Iets waar ik zelf voor geen enkel bedrag aan zou beginnen.
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consulent
Ik weet het niet. Sowieso wordt er niet getraind 'op' de rondo, maar is de rondo een trainingsvorm die 1-op-1, reactie en passing traint. Humor (en positieve sfeer) kunnen trouwens wel degelijk toevoegen aan de prestaties van een team. Humor van machtigere groepsleden kan bijvoorbeeld bijdragen aan reductie van de statusverschillen.
Zien als spel of werk? Zou Kasparov schaken zien als werk? Zou Kafka schrijven hebben zien als werk?
Daarbij, in die 2 weken voorbereiding in Z-Afrika hoeven Sneijder, van Bommel, Van Persie echt niet te leren hoe ze moeten voetballen. Wat ze moeten 'leren' is hoe ze een team moeten zijn, elkaar ballen gunnen, vertrouwen.
Mvg
Pieter
Dan maar even in een reactie samen:
Jos,
ik zie geen relatie tussen een kritisch artikel over voetbal en liefde voor een wereldspel en ethiek of gezond verstand. Ik merk wel enige weerstand bij managers als ik voetbal gebruik als metafoor, zeer opmerkelijk als er 26,2 miljard viewers zullen zijn en er miljarden in om gaan, gesteund door alle wereldmerken van onze tijd. Positiever dan olielekken of lege schappen bij de AH, denk ik dan...en in ieder geval meer impact dan een golftoernooi of zeilwedstrijd sponsoren. Overigens, ik zou voor geen goud trainer willen zijn van de sterren, maar ik kan op de door mij gehanteerde wijze wel degelijk gefundeerd advies geven over specifieke kernactiviteiten. Iets waar managers net zo goed, zo niet meer, van kunnen opsteken dan van een zwaar wetenschappelijke verhandeling over bijv. leiderschap. Hiervan ben ik overtuigd.
Edwin, hoofdstuk 1 van mijn boek Oranje wereldkampioen is genaamd '16 miljoen bondscoaches', het gaat over de weerzin van Nederlanders (in het bijzonder in de voetbalsport) tav wetenschappelijk onderzoek, er naar te luisteren en/of ervan te leren. Wellicht interessant? Waarom kan ik bijv. de hoek van een strafschop deels voorspellen en een keeper van Oranje niet, is dat niet vreemd? Waarom spelen de Duitsers weer top vanavond? Dat zoek ik uit, uit nieuwsgierigheid en om verder te komen dan alleen platitudes als ' geluk'.
Pieter,
mee eens dat voetballers niet hoeven te leren hoe ze moeten voetballen, daarom zijn de genoemde oefensessies ook onzin. Wel leren met elkaar om te gaan, teammanagement et cetera...helemaal mee eens, net zoals Klinsmann dat deed met de Duitsers in 2006 en de nieuwe bondscoach Low dat nu doet...zie de resultaten!
Sowieso veel dank voor de reacties,
Gyuri
Gyuri