Of de dikste? En wie, in modern jargon, is de vetste? Of de coolste? Lijstjes dus. Quote heeft zijn top-500 , de lijst met rijke mensen waar elk jaar reikhalzend naar wordt uitgegeken. Intermediair de lijst met meest populaire werkgevers. Binnenlands Bestuur, sinds kort, zijn 'de beste 25', een lijst met beste burgemeesters. NRC heeft Vincent Bijlo. En Management Team heeft de lijst met meest invloedrijke adviseurs. Ook spannend. Voor insiders dan.
Hoewel adviseurs er alles aan doen om het odium van 'zesde macht' van zich af te schudden, zijn ze naar verluidt apetrots wanneer ze in het lijstje 'meest invloedrijk' voorkomen. Want op zijn lijst kom je natuurlijk niet zomaar. Een deskundige commissie bestaande uit advieskenners komt regelmatig heimelijk bijeen om aan de hand van allerlei geheime en ondoorzichtige criteria, de zogenaamde expert-criteria, een longlist samen te stellen, die uiteindelijk leidt tot een shortlist, waarna de top-10 zijn beslag krijgt. Wie de ballotagecommisie de microfoon aan de mond legt na de altijd zenuwslopende beslissende avond, krijgt steevast antwoorden als: 'Het was zoals altijd moeilijk.' 'Het was een unaniem besluit.' 'Nee, we zeggen niet wie er nummer 1 is geworden. Dat hebben we afgesproken.' Waarna een stoet lange regenjassen en wapperende rode dassen verwdijnt in de mistige stad. Richting cafe.
Zo gaat dat dus niet. Ik heb in een ver verleden het genoegen mogen smaken om mijn bijdrage te leveren aan de samenstelling van de beroemde advieslijst, maar nog altijd pijnig ik mij het hoofd wat de criteria zijn. Of hoe de uiteindelijke keuze tot stand is gekomen. Bij elkaar kwamen we nooit, en van heftige discussies is ook al nooit sprake geweest. Maar niettemin was er opeens een lijst. Met bekende namen, ten minste, als je regelmatig in advieskringen vertoefde. Ook dit jaar is er weer een lijst. Met nog altijd dezelfde namen, aangevuld met een paar nieuwkomers. Bijvoorbeeld Hans Strikwerda op 1. Met stip? Op 2 Leon de Caluwé. Verassend, zonder meer. Jaap Boonstra op 5 (ik dacht dat hij docent was, maar blijkbaar adviseert hij ook, de derde geldstroom). Die tip ik voor de nummer 1 positie van volgend jaar. Verder de bekende namen: Roel in 't Veld en Pieter Winsemius (adviseren die nog? behalve in adviescommissies?), Fons Trompenaars (terug van weggeweest), Hans van Londen. Hans van Londen? Ik dacht dat die al lang met pensioen was. Theo Camps (meer directeur dan adviseur, maar goed als ROA-voorzitter heb je invloed, maar wat dat met advies te maken heeft). Hans Andersson op 9 (die moet fors zijn gezakt). En ex aequo op 10: Arie van der Zwan (ook al zo'n vaste bewoner van de lijst) en Mathieu Weggeman.
Lijstjes. Altijd leuk denkt een uitgever, maar wat is de waarde. Oké, je kunt iemands rijkdom bepalen, tot op zekere hoogte, en wie de grootste heeft, weet ik ook (Carla Deken, uit 5 HAVO), maar de beste, of invloedrijkste? Er lijkt een ons-kent-ons mechanisme te werken wat op zich meer zegt over de samensteller dan over de objectieve waarde van zo'n lijst. Job Cohen is de beste burgemeester van dit land. Vinden de experts. Journalisten vinden anders, en ik denk dat de burgers Gerd Leers met stip op 1 hadden gezet. En waar is trouwens Hans Smits in het advieslijstje? Best invloedrijk lijkt me. Of is die man gewoon een ordinaire bijklusser?
Een boodschappenlijstje, dat ljkt me meer dan voldoende.
Lees het artikel dat bijgesloten is bij de advieslijst, de adviesbijsluiter, doe je ogen dicht, en beantwoord de volgende vragen: wie komt er volgend jaar met stip binnen, en waarom? Wie is van zijn troon gevallen en waarom? Wie is obi-wan-kenobi? Wie neemt de telefoon op met 'Met Jaap'? Wie is Martijn van Oorschot, en waarom? Onder de goede inzenders verloot ik de top-10 van volgend jaar.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
Dit is uit het hart gegrepen. Ik ga zelfs nog verder. geen van de genoemden is adviseur. Dat maakt de lijst alleen maar nog lachwekkender.
Hartelijke groet,
Loek Wijchers
vennoot (en wel een echte adviseur) van Holland Consulting Group
In reactie op jullie teksten stuur ik jullie hierbj mijn eigen weblog naar aanleiding van het artikel in Managementteam met de titel "De machtigste aadviseurs van Nederland". Lijkt me wel verhelderend lijkt me.
Maar laat ik eerst even een paar misverstanden uit de weg ruimen.
Pierre, nee ik adviseur niet in de derde geldstroom en ook niet voor eigen rekening. Ik heb een hekel aan bijklussende hoogleraren en valse concurrentie. Om het handwerk niet te verleren als rector van Sioo adviseur ik wel, en dan vooral in lastige en complexe veranderprocessen.
Loek, een discussie over de echte en onechte adviseur lijkt me niet zo vruchtbaar. Zullen we het gewoon over het vak hebben, wat we daarin betekenen en van elkaar kunnen leren? Wat advieswerk betreft richt ik me op veiligheid en leerbaarheid in buurten en wijken, problematiek van de jeugdzorg en geweld in het onderwijs. Overigens adviseur ik vrij veel adviesbureaus die in de roblemen zitten of niet meer weten wat ze moeten. Sioo heeft juist voor adviesbureaus betekenis omdat we de branche goed kennen en onafhankelijk boven de bureaus staan.
Dan nu de weblog (die je ook kunt vinden op www.sioo.nl) Veel leesplezier,
Jaap
-------------------------------------------
De machtigste adviseurs van Nederland
Wie zijn de machtigste adviseurs van Nederland? Op deze vraag geeft journalist Roeland Muskens in Managementteam een antwoord. Hij heeft dertig consultants ondervraagt over ontwikkelingen in het vakgebied en welke adviseurs in Nederland het meest invloedrijk zijn. De uitkomst is opmerkelijk.
Hans Strikwerda is door de meeste collega’s genoemd als meest invloedrijke adviseur. De meeste collega’s roemen zijn gedegenheid, belezenheid en deskundigheid. Strikwerda levert belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van het vakgebied onder meer door publicaties. Deelnemers in Sioo-programma’s kunnen zelf oordelen over de deskundigheid van Hans, want hij is docent in het Master programma voor adviseurs: Advanced Change Methodology.
Leon de Caluwé staat op twee. Veel mensen kennen Leon van het kleurendenken over verandering. Het boek “Leren Veranderen??? dat hij samen met Hans Vermaak schreef is in Nederland het meest verkochte boek over verandermanagement. Daarmee draagt Leon kennis over aan adviseurs en managers over veranderkunde. Ook Leon is verbonden aan Sioo als docent in de leergang Advanced Change Methodology en doet mee aan het onderzoeksnetwerk van Sioo waar hij zijn kennis en ervaring onbaatzuchtig met anderen deelt.
Roel in’t Veld heeft de derde plaats in deze ranglijst. Oud rector van Sioo en nog steeds docent in meerdere programma’s. Roel is niet alleen een gewaardeerd docent, hij is voor mij ook een prikkelende collega en waardevolle vriend. Roel heeft in de jaren tachtig Sioo weer op de kaart gezet. Samen met Roel heb ik in enkele adviescommissies gezeten. Daarvan heb ik veel geleerd. En als Alexander Pechtold en Groen Links commissies van de overheid betichten van een eenzijdige en afhankelijke opstelling hebben ze daarin wellicht in veel gevallen gelijk, maar voor adviezen van Roel in’t Veld geldt dat zeker niet. Altijd heb ik Roel ervaren als scherpzinnig en onafhankelijk die opdrachtgevers nooit naar de mond praat en eerder tegenspreekt en prikkelt.
Pieter Winsemius bekleed de vijfde plaats. Een consultant met indrukwekkende loopbaan als minister, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, hoogleraar en firmant van McKinsey. Het is de enige in de top vijf die geen directe relatie met Sioo heeft, behalve dan een paar prachtige bijdragen op congressen van Sioo. Binnenkort Pieter toch eens bellen.
Jaap Boonstra staat tot mijn eigen verrassing op de vijfde plaats. Ikzelf als één van de vijf machtigste consultants van Nederland??? Zo heb ik er nog nooit naar gekeken. Inderdaad adviseer ik al 25 jaar bedrijven in verandering, doe ik veel onderzoek en publiceer ik daarover, zijn de verkoopcijfers van mijn laatste boek boven verwachting en lever ik bijdragen in meerdere Sioo-programma’s. En dat rectorschap van Sioo geeft kennelijk ook aanzien. Gelukkig staat in het artikel dat ik wars ben van Poeha en dikdoenerij, en dat wil ik graag zo houden.
Het is trouwens een beetje vreemd gevoel om tot de "machtigste" adviseurs van Nederland te behoren. Enerzijds streelt het de ijdelheid, anderzijds nodigt het uit tot reflectie op wat ik doe en hoe ik dat doe. Terugkijkend ontdek ik dat ik gaandeweg inderdaad steeds meer betrokken ben bij stevige veranderprocessen bij de overheid en dan vooral als gesprekspartner van hogere abtenaren en bewindslieden. Dit is een voor mij een heel geleidelijk proces geweest en door deze ranglijst ben ik me daar meer bewust van geworden. Dat is mooi meegenomen. Overigens adviseer ik met evenveel liefde het managementteam van de gemeente Oosterhout, de directeur van een kleine scholengemeenschap, leidinggevenden bij Nuon of een projectmanager bij een jeugdgevangenis. Wat me beweegt in mijn werk is het delen van kennis en ervaringen, het verbreden van gezichtspunten en het samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Dat doe ik met plezier, als adviseur, maar evenzeer als docent in Sioo programma’s, als programmamanager van Executive Change Management en als medespeler in leertrajecten voor gemeentesecretarissen en raadsgriffiers. En ook het werken met jonge studenten aan de Universiteit van Amsterdam en Esade Business School in Barcelona geeft me veel voldoening. Het is een voorrecht om met jonge mensen te mogen werken. Het houdt me fris en vrolijk.
Toch is het wel bijzonder dat uit de top vijf van meest machtige adviseurs van Nederland er vier zijn verbonden aan Sioo en twee zelfs als rector. Het geeft de kracht aan van Sioo als netwerkorganisatie die kennis wil bundelen en delen en van daaruit wil bijdragen aan het succesvol veranderen van organisaties en de ontwikkeling van het vakgebied van verandermanagement. Dat is iets om trost op te zijn.
Mijn ouders waren trouwens het meest trots, ze zijn allebei 86, hebben het artikel van internet gedownload en per E-mail doorgestuurd naar mijn broer en zus. Mijn moeder was de eerste die me waarschuwde dat ik hierdoor niet naast mijn schoenen moest gaan lopen (daar zal dat "wars poeha of dikdoenerij" dus wel vandaan komen).
Zo'n artikel leidt ook tot merkwaardige gebeurtenissen. Allereerst merk ik dat veel mensen het artikel hebben gelezen. Veel meer dan ik had verwacht. Sinds het verschijnen krijg ik echt bizarre verzoeken (een overheidsinstelling met de vraag of ik een interne congresdag wil 'opleuken'; een mij onbekend adviesbureau of ze mijn naam mogen gebruiken in een aanbestedingsaanvraag; mensen die opeens zeggen dat ze me kennen; geheel onbekende mensen die graag met me willen praten waarbij onduidelijk blijft waar dat over moet gaan). Merkwaardig en boeiend. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat.
Die lijst is interessant maar even dubieus. Mij zegt het niks en uit de context die Jaap schetst wordt het duidelijk dat vooral het netwerken essentieel is. In welk levensdomein niet? Niks nieuws dus.
Jaap, je intenties zijn alles behalve dubieus. Inderdaad moeten discussies bijdragen aan het vakgebied en leerzaam zijn. Als buitenstaander tegenover het vakgebied ben ik dan ook blij met jouw toegevoegde informatie......
Wat zegt zo een lijst nou meer dan ik al weet?
Gefeliciteerd met jouw 5e plaats. Gelukkig breng je wel nuances aan. Dat doet mij goed.
Dank voor jouw reactie. Waar het mij om gaat is dat namen genoemd worden die werkelijk nooit echt "met de benen in de beek" hebben gestaan. Directies achterlaten met veel meer vragen dan voorheen en met de vraag waar ze de torenhoge declaratie nu weer op moeten afboeken.
Echte adviseurs maken een analyse, presenteren hun bevindingen, geven een advies en helpen bij het implementeren van dat advies zodat ze eventueel zelf ook nog op de blaren kunnen zitten mocht het een ondeugdelijk advies zijn. En dat al met behoorlijk veel kennis en sociaal gevoel.
Ik kan een aantal in de lijst genoemde "adviseurs" daar echt niet op betrappen.
Binnenkort zal ik er zelf ook iets over schrijven in een van de vakbladen.
Met hartelijke groet,
Loek Wijchers
Met recht een uitgebreide reactie, en dat verdient repliek.
Ik proef tussen de regels dat je denkt dat ik je verdenk van 'onheus gedrag', in termen van een derde geldstroom. Dat is niet mijn bedoeling. Wat ik op speelse manier wilde aangeven dat velen in de lijst best bekend zijn maar niet als adviseur. En dat blijkt dan ook niet hun hoofdtaak in dit leven. Soit.
Belangrijker echter is dat deze lijst eigenlijk niets voorstelt. De beste adviseur uit deze lijst is, denk ik, inderdaad, Hans Strikwerda, al was het maar vanwege zijn warse en tegendraadse houding die bijna als vanzelf het 'vak' demystificert. Maar de invloedrijkste? Hans Anderson is veel invloedrijker. Politiek gezien dan. En intellectueel is Mathieu Weggeman rijp voor een top-3 notering. Maar zal iedereen dan meteen roepen: O ja. Op basis van wat dan? En dan wordt alles opeens heel persoonlijk. dat is ook de makke met deze lijst. Wie heeft aan welke 30 consultants zijn mening gevraagd? De context ontbreekt. Het is jammer dat er op dit moment geen podium is (bijvoorbeeld een goed tijdschrift over management advies) om dit soort geluiden van buiten de adviespoort te relativeren, van commentaar te voorzien, of in een duidelijke context te plaatsen. Het huidige Management en Consulting is op dit moment (voor zover ik dat kan beoordelen) op zijn best een branchetoeter die tamelijk kritiekloos het wel en wee van het advieswezen verspreidt, voor eigen parochie. Misschien is het tijd om naast managementpro een weblog onder de naam adviespro in het leven te roepen.
Eén ding viel me op in je commentaar: je gebruikt telkens het woord 'adviseur', bijvoorbeeld 'ik adviseur'. Bewust? Of een slip of the tonque? Of vind je dat ik 'advi-seur'?
Los van dit alles gun ik je de vijfde plaats, en mag je daar gerust trots op zijn. Zou ik ook zijn, al weet ik net zo goed als jij dat weet dat de intrinsieke waarde van dit soort noteringen gering is. Niet voor niets tip ik je voor een nummer-1 positie volgend jaar.
Loek: als je het artikel geschreven hebt, stuur je mij dan een kopie. Altijd benieuwd.