'Het zijn vooral de vrouwen die babyvoeding kopen.', het is maar dat u het weet. Omdat dit zo is, althans in de ogen van Rob Zwartendijk president commissaris bij NUMICO, benoemde hij 2 vrouwen tot nieuwe leden van zijn RvC. Op zich is er zeker niets mis mee dat je als organisatie meegaat op de golf van 'vrouwen-aan-de-top' maar door je zo uit te drukken vraag ik mezelf of de vrouwen-in-kwestie, en beiden zijn toch zeker niet de minsten, wel zo happig moeten zijn op deze functie. Heroverwegen dan maar?
Omdat het 'tamelijk zichtbaar is als er geen vrouwen in je Raad van Commissarissen zitten' gaan steeds meer organisaties op zoek naar geschikte vrouwelijke kandidaten, aldus het Financieele Dagblad vandaag. De motivatie die organisaties, en dan blijkbaar vooral het zittende mannenbolwerk, daarbij gebruiken is nog niet altijd even gelukkig want om nu als producent van babyvoeding, Numico, in het FD te stellen dat één van je hoofdredenen is dat 'het toch vooral vrouwen zijn die babyvoeding kopen', is m.i. toch wel erg goedkoop, om maar in de organisatie-terminologie te blijven. De vraag is het voor mij zelfs of beide vrouwen die nu in de RvC van Numico zijn benoemd wel tijd vinden om babyvoeding te kopen (nb: ik weet niet eens zeker of zij wel kinderen hebben).
Beide vrouwen zijn zeker niet de minsten, daarvoor verdienen Zwartendijk c.s. een compliment. Het betreft de Britse Margaret Young, een dame met een schitterende carriére in de accountancy (nb: goede zaak, denk aan AHOLD.....) en één die ook ruime ervaring heeft als 'boardmember'. De ander is zo mogelijk nog indrukwekkender: Ofra Strauss Lahat, bestuursvoorzitter van de Israelische Strauss Elite Group (nb: ook voeding) én: No. 45 in 'Fortune's 50 Most Powerful Women in Business 2005'. Als ik dat zo lees dan denk ik: 'Zwartendijk, had je niet een andere motivatie kunnen verzinnen?'. Het is te hopen dat beide vrouwen nog geen Nederlandstalig dagblad kunnen lezen.....
Ondanks alle goede bedoelingen van de meeste Nederlandse organisaties, zowel profit als non-profit, regulier als overheid, wil het hen nog steeds niet lukken om gekwalificeerde vrouwen serieus te nemen. We scoren op dit vlak, als Nederland, internationaal ook niet goed; zie daarvoor ook mijn entry van 18/01: 'Wie wordt de opvolger van JP?'. En als we dan een vrouw benoemen dan doen we dat ook nog eens in de softe sector, een enkel voorbeeld: in Leanne van der Hoek hebben we onze 1e vrouwelijke generaal en waarop mag zij zichzelf concentreren? HRM. Gisteren zag ik een MT samenstelling van één van de grotere semi-overheidsorganen van ons land. Het volledige, 6-tallige, MT van de HR eenheid bestond uit: dames (nb: misschien tijd om een man te benoemen? sic.). Let wel: ik wil niets af doen aan het belang van HRM voor een organisatie, zeker niet van het cruciale belang van Strategisch HRM (het is tenslotte mijn vakgebied), maar ook dit vakgebied vraagt om competenties en niet om stigmatisering en dat gevoel bekruipt mij, waarbij ik de genoemde dames zeker niet te kort wil doen.
Tot slot. Dat er geen competente Nederlandse vrouwen beschikbaar zouden zijn voor topfuncties, ook een vaak gehoord argument, dat zou liggen aan het feit dat m.n. in ons land vrouwen kiezen voor een deeltijd- of parttimefunctie om zo te kunnen zorgen voor hun gezin. Deze week toont het CBS echter aan dat 'de zorg voor het gezin steeds minder vrouwen thuis houdt'. Kansen dus! Zou dat nu ook betekenen dat vrouwen dan ook minder tijd beschikbaar hebben om babyvoeding te kunnen kopen?
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro