De dag nadat ik het boek in huis kreeg, schreef ik het volgende bericht aan Dick van der Klaauw: Ik ben op de helft en lees je boek vandaag nog uit. Ik maak een diepe buiging voor je. Wat een leuk, leerzaam en inspirerend boek. Ook gelezen met mijn leiderschap-bril op. LOSLATEN (En Vertrouwen), zeer actueel in deze COVID19 tijd.
Ook erg onder de indruk van je kwetsbare opstelling (huilen na het overlijden van jullie hond). Voor mij ook veel herkenning als het gaat om de (bedevaart)plaatsen. Ook weer iets wat ik graag met Jannie R.I.P. had gedeeld. Wij hebben namelijk een groot deel van de Camino per auto gereden, tijdens onze langste autovakantie ooit. Via de Golf van Biscaye, Bilbao naar ons vakantieadres in Praha de Tocha ter hoogte van Coimbra in Portugal. We noemden dit onze mooiste vakantie ooit. Ik heb dan ook met meer dan gewone belangstelling zijn reisbeschrijving gelezen van de Camino del Norte. (van Biarritz via Irun, Bilbao, Santander en Gyon naar Santiage do Compostela.)
In dat verband was het voor mij overigens een ontdekking dat er een pelgrimspad met een lengte van zo’n 600 kilometer (Camino Portugues)van Lissabon naar Santiago de Compostela loopt. Ik begreep van de schrijver dat hij het deel Porto-Santiago als gevolg van Corona niet gelopen heeft gelopen).
Ik hou van mensen, ontmoetingen, lezen, kunst & cultuur en reizen. In dit rijtje ontbreekt duursporten. Het lopen van de helft van het Pieterpad staat eenzaam op onze palmares. Nooit verder gekomen dan Doetinchem. (gestart in Pieterburen). Dit steekt schraal af bij de 4.585 kilometer die van der Klaauw op zijn teller heeft staan. Ik herken wel de logistieke uitdaging en ook het gevoel dat je soms het licht aan het eind van de tunnel niet meer ziet. Herkenning…Met bewondering en verbazing gekeken naar het lijstje met de gelopen routes. Mooi! Leerzame en indrukwekkende opsomming, De kortste route is 120 kilometer (de Camino Finisterre), de langste (Via la Plata) 1000 kilometer.
Daar bovenop komt mijn liefde voor Portugal en mijn liefde voor mijn te vroeg overleden liefde van mijn leven. Dick van der Klaauw liep in zijn eigen familie maar ook tijdens het wandelen meermaals letterlijk aan tegen het spreekwoordelijke "ieder huisje heeft zijn kruisje". Wat had Jannie RIP genoten van de verhalen van der Klaauw. En ze had zeker genoten van het boek. Ik ben er door geraakt. Ik ben ook geraakt door de opdracht “voor mijn vrouw die ik geen dag kan missen”.
Het boek is niet alleen een reisverslag en een “gespreksverslag’ van de vele ontmoetingen, nee het is veel meer. Het is een handboek voor mensen die (de ambitie hebben om te) wandelen, een leesboek waar ook Caminogangers zich in herkennen en een (met dank aan Marcel Kolder) “vrachtwagen vol” met tips en informatie over de Camino, etappeschema’s en aanbevolen literatuur,(kerk)geschiedenis, tradities, cultuur en architectuur.
Voor mij is het boek niet alleen een sieraad in de boekenkast, maar ook het tastbaar bewijs van mijn activiteiten als “Mister Connectivity”. Ondergetekende verbond van der Klaauw namelijk met de uitgever…
Ik heb het boek met veel plezier gelezen en raad het van harte aan. Heb 2 suggesties voor de volgende druk: Een index is handig, als je wilt beginnen in een hoofdstuk dat je erg aanspreekt. Verder vind ik het jammer dat de plaatsnemen op de route kaartjes slecht te lezen zijn. Voor de rest niets dan lof!
Koos Groenewoud, Lelystad 4 maart 2021
bol.com | Als mijn knieën het maar houden, Dick Van der Klaauw | 9789493230149 | Boeken
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro